General Đuro Dečak čelnik hrvatskih lovaca i prijatelj niza Požežana prima visoko državno odličje zajedno sa generalima Vrbancem i Crnjcem iz požeškog kraja

Autor: DK

Predsjednik Republike Hrvatske i zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović će 4. kolovoza u povodu 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije „Oluja“ upriličiti svečani prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. Dodijelit će više promaknuća aktivnim časnicima, te  uručiti odličja devetorici zapovjednika tijekom te akcije. Primit će ih general pukovnik Đuro Dečak, zatim Miljenko Crnjac i Vinko Vrbanac, koji su rodom iz požeškog kraja, te Marijan Mareković, Luka Đanko, Nojko Marinović, Rahim Ademi, ali i bivši ministri obrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović.

General Dečak poznat je još iz ratnih dana sa zapadnoslavonskog ratišta, a obnašao je niz dužnosti u Hrvatskoj vojci vezanih za požeški kraj i cijelu Slavoniju. Predsjednik je Zajednice udruga hrvatskih ratnih veterana i član Stalnog komiteta Svjetske federacije veterana. Rođen je u virovitičkom kraju 1952. godine. Svoju karijeru obogatio je i zvanjima saborskog zastupnika i župana.

Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989. Kontraobavještajna služba bivše JNA uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana 1991. godine zbog „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru, osuđen je na tri godine ali je odmah i pušten. Tada je postao časnik Hrvatske vojske. Bio je član Kriznog štaba općine, organizirao je dragovoljce za obranu, te je bio zapovjednik pakračkog sektora, te 127. virovitičke brigade. Potom je imenovan za načelnika pješatva Hrvatske vojske a 1992. je postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. Iste godine je izabran za saborskog zastupnika. Od 1993. bio je član Županijske skupštine Virovitičko-Podravske županije, a 1997. izabran je za župana. Dugi niz godina je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza ostvarujući zapaženu suradnju s lovcima požeškog kraja dajući posebno potporu i doprinos izgradnju strelišta za lovno streljaštvo u Bzenici kraj Pleternice. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Komentiraj: