“Garavuše” nastupaju 12. lipnja u Pitomači

Autor: Jelenko Topić

 

DSC_0724 (Small)KUTJEVO – Predstavljen je program 23. Glazbenog festivala „Pjesme Podravine i Podravlja “, koji se održava 12. i 13 lipnja u Pitomači. Naime, prije točno pet godina napustio nas je čovjek zaslužan za pokretanje ovog festivala i njegov dugogodišnji umjetnički ravnatelj, dr. Marijan Jergović. Stoga su se organizatori prisjetili njegova rada i velikog doprinosa promicanju tradicijske kulture i bogate baštine podravskoga kraja, kao i doprinosa drugog velikana podravske pjesme i uopće hrvatske glazbe pjesnika Drage Britvića.

Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić ističe da neće odustati od podržavanja tradicijske kulture, a i ovaj će put sa zadovoljstvom, ma koliko to bilo teško, nositi financijsku kontrukciju festivala na svojim leđima, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom.

Umjetnički ravnatelj festivala Marinko Barčan obrazložio je novu koncepciju festivala i naglasivši kako se u promjenu nije išlo stihijski, već se oko toga vodila duga i opsežna rasprava nakon koje se došlo do rješenja da će ove godine na prvoj večeri biti izvedene skladbe sa suvremenim prizvukom, a na drugoj večeri etno i folklorne skladbe.

Među izvođačima Večeri popularnih tamburaških pjesama su Stjepan Jeršek Štef, Žiga, Garavuše, Cecilija, Razbijači čaša, rajko Suhadolčan, Jerry Grcevich i Tamburgeri, Cure iz centra, Darko Domijan i drugi, dok će na drugoj večeri etno i folk skladbi Podravine i Podravlja nastupe imati Kićo Slabinac, Đuka Čaić, Crni šest, Đurđevčice i Žiga,  Ana Filipović, Valentina Žnidarić i drugi.

Potvrđeno je da će se održati i smotra podravskih pjesama i izvođača zbog velikog interesa domaćih autora prijavljenih na natječaj. Zanimljivo je da će se na nosaču zvuka u izdanju Croatia recordsa, osim snimki prve večeri, naći pjesme uživo izvedene na drugoj večeri.

Festival će svoj put nastaviti u nešto izmijenjenom ruhu, no i dalje će se baštiniti glazbena tradicija krajeva uz Dravu oblikovana u suvremenom stilu.

Više iz kategorije