Francuz kum a Japanac ministrant na Martinju u podrumu Veleučilišta Požega u Podgorju /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Internacionalno Martinje imali su ove godine u Veleučilištu u Požegi. Naime u tradicionalnom krštenju mošta kum je bio Francuz Jean Luc, a vinskom kardinalu Vladi Baueru ministrirao je Japanac Tomoya Sadamoto. Gospodin Luc je direktor Vinskog kampusa iz Šampanje i suradnik Požeškog Veleučilišta na EU projektima. Japanac Sadamonto je student na požeškom Veleučilištu a u našoj je sredini u sklopu razmjene studenata.

Studenti su bili nositelji organizacije ovog događanja, a sve sudionike je pozdravio mr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta.

Krštenje mošta su pratili studenti studija Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva u toj visokoškolskoj ustanovi, njihovi profesori, te gosti, prestavnici društvenog i gospodarskog života Požeštine.

Obred krštenja obavljen je na lokaciji vinograda i podruma na predjelima iznad Podgorja, a predvodio ga je jedini vinski kardinal u Hrvata, Vlado Bauer. Kumu  je uručena Kumovnica kao trajni suvenir i sjećanje na ovaj događaja.

Domaćini su za svoje goste priredili degustaciju kako mladih vina tako i onu starijih godišta te obilazak podruma. U gastronomskoj ponudi su bila nezaobilazna tradicionalna jela za ovu prigodu, kuhani buncek uz kiseli kupus, žgance, restani krumpir i zapečeni grah kao i vinogradarski ćevap na ražnju.

Glazbeno su Martinje popratili tamburaši sastava Rubato.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije