Francuski poljoprivrednici u posjetu Požeško-slavonskoj županiji

Autor: D.K.

Francuski poljoprivrednici u Požegi 4.11.2015. - CopyPOŽEGA – Posjeta 20-ak francuskih poljoprivrednika koji se inače bave mljekarstvom, ratarstvom i stočarstvom u svakom slučaju se može reći da je pohvalno što je na neki način i priznanje Požeško-slavonskoj županiji u koju su došli razmijeniti iskustvo ali i vidjeti na koji je način organizirana poljoprivredna proizvodnja u ovim krajevima.

Prigodom boravka francuskih poljoprivrednika u Požeško-slavonskoj županiji primio ih je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha i aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Franjo Lucić.

Župan Tomašević upoznao je uvažene goste iz Francuske o povijesti Požeško-slavonske županije koja slavi 805 godina od prvog spomena te o sadašnjem ustrojstvu i funkcioniranju.

-Naša se županije prvenstveno bavi poljoprivredom i radi na projektima razvoja poljoprivrednih gospodarstva. Vaša iskustva mogu nam uveliko pomoći kako bi mi ovdje podigli poljoprivredu na jednu višu razinu. One poljoprivredne površine koje su devastirane za vrijeme ratnih zbivanja ovdje kod nas želimo što prije staviti u punu funkciju. Unazad nekog vremena intenzivno radimo na jednom novom programu u našoj županiji putem kojeg želimo poduprijeti, mlade a samim time i nova poljoprivredna gospodarstva za nabavku nazimnica crne slavonske svinje, koja je autohtona pasmina koju želimo revitalizirati i staviti u punu funkciju razvoja. Počašćen sam vašim dolaskom i uvjeren sam da ćete u svom daljnjem hodogramu razmijeniti određena iskustva s našim poljoprivrednicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – rekao je župan Tomašević.

Francuske poljoprivrednike ukratko je pozdravio i Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru, koji ih je upoznao sa sadašnjom politikom poljoprivredne proizvodnje ali i sa onom budućom za koju je uvjeren da će se promijeniti u odnosu na sadašnju što je u interesu svakog poljoprivrednika.

Uz posjetu poljoprivrednih gospodarstava gosti iz Francuske posjetit će i kulturne znamenitosti čime će u svakom slučaju biti obogaćeni znanjem o svim životnim prilikama na požeško-slavonskim prostorima.

 

 

Više iz kategorije