Fra Jozo Grbeš: “Otvorimo svoju dušu nazočnosti Božjoj, tada ćemo razumjeti kamo nam je ići i gdje ćemo stići”

Autor: V.M.

1.dan24mPLETERNICA – Mnoštvo vjernika i ovog se 23. kolovoza okupilo na brijegu kraj pleterničke župne crkve sv. Nikole na početku još jedne Devetnice Gospi od Suza. I to 60-tu godinu zaredom! Sve njih prije svete mise pozdravio je župnik preč. Antun Ćorković koji je također podsjetio i da je prije deset godina Pleternica proglašena i Svetištem Gospe od Suza. – Ovdje smo okupljeni u šezdesetoj obljetnici štovanja Gospe od Suza. Što želimo čuti i što učiniti? Želimo otvoriti svoja srca, pružiti ruke i srca Mariji a ona će nas kao majka prihvatiti za ruku i povesti svome sinu. Željeli bismo braćo i sestre i u ovoj godini, koja je za Požešku biskupiju proglašena godinom Sv. Terezije, kao i ona potvrditi: Samo je Bog dostatan – rekao preč. Ćorković.

1.dan22mOvogodišnju Devetnicu predvodit će fra Jozo Grbeš koji već 23 godine živi u Americi ali je djetinjstvo proveo u Pleternici. Obraćajući se okupljenim hodočasnicima istakao je kako je on ovih dana samo jedan od njih te da zajedno s njima želi ‘putovati’ i razmišljati. – Vlasti i kraljevstva odlaze i dolaze, civilizicije se smjenjuju….al neka pitanja uvijek ostaju vječna, ostaju ista. I dobro je Petar upitao u Evanđelju danas: Gospodine a kome ćemo? Pitao je to Petar u 1. stoljeću a isto to pitamo i u 21. stoljeću. Kome ćemo mi to? Kome to čovjek može doista vjerovati? Kome može i za kim će ići? A za kime ići znači povjeriti nekome svoj život. Živjeti po nečijim standardima, zapovijedima i principima. Zato večeras želim razmišljati zajedno s vama tko je to za mene ON? Tko je to za mene gospodar svijeta? Tko je za mene Isus iz Nazareta? Pozivam vas da ovih dana otvorimo svoju dušu nazočnosti Božjoj, tada ćemo razumjeti zašto smo ovdje, kamo nam je ići i gdje ćemo stići” – kazao je među ostalim fra Jozo.

Kao i ranijih godina hodočasnicima je prije svete mise u 19 sati na raspolaganju veliki broj svećenika za ispovijed, oni također mogu uplatiti molitve i mise te kući ponijeti svetu vodu. Isto tako, nakon mise u crkvi je klanjanje pred Presvetim a molitvu svaku veče predvode vjernici druge župe.

/Foto by Vesna Milković/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot