Fotomonografija vječni podsjetnik na ratna vremena i njegove sudionike

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Proslava 25 godina osnivanja 63. samostalne bojne ZNG Požega nastavljena je u dvorani HGK Požega gdje je svečano predstavljena reprezentativna fotomonografija o toj slavnoj postrojbi autora umirovljenog bojnika Marija Kalana. To je organizirala Udruga veterana 63. bojne, nazočili su izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović požeški župan Alojz Tomašević, zatim brigadir Stjepan Sučić izaslanik ministra branitelja, te saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zamjenici požeškog gradonačelnika Mario Pilon i Darko Puljašić, savjetnik gradonačelnika Požege za branitelje Željko Kalić, predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja i ostalih udruga iz domovinskog rasta, a prigodan program izveo je HKUD „Vijenac“ iz Požege.

Zlatko Bošković, predsjednik Udruge veterana 63. bojne

-Nas prvih 18 dragovoljaca okupio je na stadionu u Vidovcima general Miljenko Crnjac, a od 630 pripadnika bojne 33 su dali život za domovinu – kazao je u pozdravnoj riječi umirovljeni pukovnik Zlatko Bošković, predsjednik Udruge veterana 63. bojne. Izrazio je zahvalu Ministarstvu branitelja, županiji, gradovima Požegi i Pleternici, te prijateljima koji u pomogli objavu fotomonografije.

Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Požege

-Trebalo je imati hrabrosti ostaviti obitelji i stati u teškim vremenima na branik domovine- istakao je u pozdravnoj riječi zamjenik gradonačelnika Požege Mario Pilon zahvalivši su svima na doprinosu u ratu, ali i stvaranju ovu knjige.

dr.sc.Natko Marinić Jerčić, recenzent fotomonografije

Čestitke na ovom izdavačkom zahvatu uputio je izaslanik ministra branitelja Sučić, moderator promocije Slaven Paponja pročitao je osvrt prvog zapovjednika 63. Bojne generala Miljenka Crnjca na početak djelovanja postrojbe gdje je naglasio da je ponosan što je bio dio postrojbe koja je bila udarna snaga obrane Slavonije, a recenzent fotomonografije Natko Marinić Jerčić iz Hrvatskog dokumerntarno-muzejskog centra domovinskog rata uputio je čestitke autorima i suradnicima.

-Kamen temeljac za stvaranje moderne hrvatske države je domovinski rat, ostvatrili smo povijesni san naših predaka, a sada se uključimo i uredimo državu po mjeri čovjeka- kazao je u obraćanju izaslanik predsjednice RH Alojz Tomašević.

Autor knjige Mario Kalan dao je sadržaj fotomonografije kroz povijesni slijed događanja, te uputio zahvalu svima na suradnji i potpori.

Svečano obilježavanje jubileja završeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-ploču postavljenu na mjestu osnivanja 63.bojne, te sportskim m susretima njenih sudionika tj. malonogometnim turnirom i zajedničkim druženjem.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: