/FOTOGALERIJA/ Prisega u požeškoj vojarni: “Služenje domovini nije zanimanje, to je poziv. Svojim djelima budite primjer!”

POŽEGA – “Sretan sam što sam ovdje s vama, mladim ljudima pripadnicima Hrvatske vojske. Gledajući vas ovako postrojene, pune energije, uvjeren sam da ćete svoju službu časno obnašati. Domovinski rat temelj je naše države. Imajte to na umu. Naši poginuli branitelji svojim životima skupo su platili slobodu naše domovine. Neka vam naši branitelji koji su dali život za domovinu budu uzor u vašem životu”, rekao je mladim ročnicima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanoj prisezi u požeškoj Vojarni “123. brigade HV”.

Na vjernost domovini danas je prisegnuo 22 naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, ukupno 160 ročnika od kojih je 27 žena. Obuka je započela 11. svibnja, u početku ih se prijavio 171 ročnik, od kojih 29 žena. Do polaganja prisege odustalo ih je devet, a među njima dvije žene.

– Opremamo i moderniziramo HV najsuvremenijom opremom kako bi bili što spremniji u svakom trenutku. Služenje domovini nije zanimanje. To je poziv. Svojim djelima budite i vi primjer našoj zajednici. Vi ste nasljednici pobjedničke HV – zaključio je Krstičević.

Dragovoljno vojno osposobljavanje u požeškoj vojarni prvi je put počelo 2008. godine i do sada ga je završilo 7.339 kandidata među kojima čak 849 žena.

– Veseli nas interes vas mladih za ulazak u obrambeni sustav. Hrvatska vojska je složen sustav gdje vi vidite svoje želje i interese, a naša je zadaća raditi na usavršavanju zrelosti i vještina ročnika – rekao je na svečanosti polaganja prisege general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

– Hrvatska vojska uživa veliko povjerenje svojih građana. Služenje domovini jedna je od najčasnijih zadaća. Imajte to na umu. Dio ste svoje mladosti odlučili podariti domovini – zaključio je.

U Središtu za temeljnu obuku u Požegi ročnici provode prvih osam tjedana obuke, dio u vojarni, dio na Logističkom vježbalištu “Glavica” te dio na strelištu “Novo Selo”. Završetak obuke je 6. lipnja.

Tekst prisege pročitao je zapovjednik SzTO-a brigadir Milan Čorak, a postrojeni ročnici prisegnuli su da će se u „obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona, savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, braniti suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti“.

Uz ministra Krstičevića svečanosti su prisustvovali i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, zapovjednici grana OS RH, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, načelnik Policisjke uprave požeško-slavonske Željko Grgić, brojni visoki časnici, dočasnici i drugi gosti i uzvanici.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment