Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

/FOTOGALERIJA/ Poznati vinar Ivo Enjingi proslavio 83. rođendan s brojnim gostima uz svirku i pjesmu Gazda i Srca bećarskog

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ivo Enjingi, poznati vinogradar i vinar iz Hrnjevca tradicionalno pored Martinja i Vincelova slavi i rođendan. Na taj dan, a to je 17. svibnja svake godine, okupljaju se rodbina, prijatelji i poslovni partneri iz Hrvatske i inozemstva. Ovoga puta je to 83.rođendan s više od stotine uzvanika.

Kako priliči u toj prigodi, jede se birana hrana, piju izvrsna Enjingijeva vina, pjeva i pleše. Kotlovinu i roštilj spremao je Anđelko Ledić, poznati požeški kuhar. Bilo je tu i suhomesnatih delicija, raznih sireva, prasetine i janjetina s ražnja, raznih kolača i štošta još drugog. Goste su služili poznati konobari Boro I Pero. Slavljenik je rezao rođendansku tortu.

Ivin rođendan je i dan otvorenih vrata njegovog podruma. Posjetitelji s čašama obilaze bačve u podrumu, kušaju i piju vina  koja žele. Otvorena je i bogata vinska arhiva.

Na kraju degustacija petnaestak vina, a riječ je o graševinama i drugim sortama od kojih se većina nalazi u arhivi i nekoliko ih je prvi puta javno kušano. Većina ih je nagrađivana na svjetskim, europskim i državnim manifestacijama. Međutim, posebno su bila zanimljive vina graševine, najstarija iz 1994. godine, rajnskog rizlinga i crnog Venja, barika iz 1998. godine, sva izborne berbe, koja su obzirom na starost od gotovo 30 godina zadržala osebujnost i svježinu. Nije prošao nezamijećen, a posebno kod ženskog dijela gostiju, traminac mirisavi izborna berba iz 1999. godine. Na kraju vrhunska crna vina, Venje iz 2006. i pinot crni iz 2009 godine.

Pozdravljajući goste, Enjingi je poručio da se osjeća izuzetno dobro i zdravo. To postiže napornim radom i dobrom prehranom uz pijenje kvalitetnih vina. Zahvalio je svojim vrijednim radnicima bez kojih bi bilo teško proizvoditi vrhunska vina.

U glazbenom dijelu su sudjelovali tamburaši Gazde iz Zagreba i “Srca bećarskog” iz Požege, a svojim izuzetnim baritonom pomogao je i Vlado Bauer, vinski kardinal. (D.M.)

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.