Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

[FOTOGALERIJA] Kutjevčani nisu otvorili samo podrume već i svoje srce

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Kutjevčani nisu otvorili samo podrume već i svoje srce Požega.eu | [FOTOGALERIJA] Kutjevčani nisu otvorili samo podrume već i svoje srce

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Manifestacijom Dan otvorenih podruma članovi Udruge vinara i podrumara Kutjevački vinari najavili su skorašnji vinogradarski blagdan Martinja. A kada je riječ o podrumima tu se Kutjevčani snalaze izvrsno. Kao i prethodnih godina pokazali su se izuzetno gostoljubivim domaćinima. Vrata svojih podruma ali i srce otvorili su gostima iz svih krajeva naše zemlje i inozemstva. Većina je posjetitelja iskoristila vikend ne samo za uživanje u vrhunskim kutjevačkim graševinama već i za obilazak i upoznavanje požeškog kraja.Poduzetnike iz moslavačkog kraja i Požege u svom podrumu dočekala je Zorica Tandara. Za tu prigodu, kako se kaže osolak, ispekla je slane kolačiće te narezala sir i ponudila dan prije istopljene čvarke.U takvoj prigodi kuša se i čaša vina više.Braća Ante i Krunoslav Sontaki imaju podrum u središtu Kutjeva, na Trgu Graševine a on je poznat je ne samo po vrhunskim vinima već i po kupaži crnih sorti obećavajućeg imena “Kitokret” koji se radio nosi kao suvenir iz Kutjeva, zlu netrebalo.Ivan je domaćin u obiteljskom podrumu Petrakovih.Gosti su obitelj iz Slavonskog Broda koji često posjećuju ovaj podrum i uživaju u vrhunskim vinima. Pri odlasku u gepeku automobila poveze se poneki karton koji će se popiti za nadolazeće blagdane.
U Mitrovcu Drago Matić sa suprugom vodi vinariju Škoro. Kod njih grupa Dubrovčana osim vina voli poslušati i pjesmu gazda Škore. Pije se mlada graševina ali i vina starijih godišta pa za goste koji su sa juga Hrvatske potegli do Mitrovca otvara se i boca predikatnog vina.
Odnedavno Kristina i Zoran Svitok iz Mitrovca počeli su sa vinarstvom. Njih je posjetila grupa Istrana koji su priznali da je graševina vrhunsko vino ali radio piju svoju malvaziju.Ne treba im zamjeriti što cijene svoje.U vinariji Soldo u Vetovu grupa medicinara iz Banja luke koji za čestih posjeta Kutjevu obavezno navrate po koji karton graševine i sovinjona. Za tu prigodu gazda Soldo narezuje suhomesnate proizvode iz vlastite pušnice.
U središtu Kutjeva je podrum obiteljiu Bodoegrajac. Kod njih grupa Ličana iz okolice Korenice. Riječ je o planinarima koji su prije sutrašnjeg pohoda po Krndiji došli na visinske “pripreme”.U najstarijem podrumu u ovom dijelu Europe, podrumu Kutjeva d.d. iz 1232. godine je izuzetno živo. Mnogi posjetitelji Kutjeva ne žele propusti a da u toj starini ne kušaju vrhunsko vino i ponesu uspomenu snimljenu na mobitelu.
Iako nisu bili u programu Udruge i otvorenih podruma i drugi kutjevački vinari su dočekivali goste. Tako je Krešimir Baronica sa budućim zetom i susjedima kušao mladu graševinu.

Tekst i foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo