FOTOGALERIJA: Kolinje u obitelji najuzornije seoske žene: Radili svi, od najmlađeg Fabijana do 87-godišnje prabake

Autor: D.K.

dsc_7686GRABARJE – Obitelj Ribičić iz Grabarja u svom je kraju poznata kao radišna obitelj u kojoj četiri generacije žive i sve poslove obavljaju zajedno. Bave se ratarstvom i stočarstvom, proizvode vrhunske sireve i brižni su njegovatelji tradicije i običaja svoga kraja.

Zanimljivo je i to da su u ovoj osmeročlanoj obitelji tri žene, dvije svekrve i dvije snahe, a sve tri imaju isto ime. Jedna od njih, 35-godišnja Marija, lani je izabrana za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Marija Ribičić

I ovih su dana Ribičići zasukali rukave te dolaskom niskih temperatura obavili kolinje.

Klali smo pet komada, radili smo puna dva dana, a u pomoć su nam priskočili kumovi i prijatelji. Najviše je napravljeno kulina jer naša su vrata uvijek su za goste širom otvorena. Kako tijekom godine imamo i puno rabote, kulin, kobasica i slanina pravi su specijalitet za prizalogajiti u njivi – kaže nam Ivica Ribičić.

Radili su svi, od najmlađeg Fabijana kojem je osam godina do 87-godišnje prabake.

Marije su se pobrinule da ničega ne nedostaje i kako to već nalažu stari slavonski običaji uz bogat doručak tu su i svježe krafne, za zagrijati tijelo ponuđena je domaća šljivovica dok je za ručak bilo svega u izobilju, između ostalog i dinstanog domaćeg kiselog kupusa, palente, pečenih kobasica…..

Kobasice su već dobile i koji dim, a ostali će slavonski specijaliteti na stolu Ribičićevih biti sve do idućeg studenog.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: