/FOTOGALERIJA/ Počast hrvatskim vitezovima ubijenim prije 28 godina u neprijateljskoj zasjedi na Papuku: „Dan kada su rafalni pucnjevi prekinuli zimsku planinsku tišinu i usmrtili 11 domoljuba“

Autor: D.K.

Hrvatski vitezovi Jozo Koutni, Vinko Tomašević, Davor Dragić, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tade Nikić, Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš te dva pripadnika Odreda veze GSHV-a Samobor Tomislav Vužić Mohenski i Anđelko Tule prije 28 godina mučki su ubijeni u neprijateljskoj zasjedi na Papuku, na današnji dan 1991. godina. Tog 2.prosinca 1991. godine rafalni su pucnjevi prekinuli zimsku tišinu u na Papuku i utihuli su životi onih koji su sanjali o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj za koju su se borili.

Ne sluteći što ih čeka, tadašnja ophodnja u kojoj su bili, Vinko Tomašević, Davor Dragić, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Ivica Zlomislić, Branko Peći i Damir Pišmiš, imala je zadaću prevesti stručne osobe, Tomislava Vužića Mohenskog i Anđelka Tule koji su došli iz Samobora na mjesto gdje je bila smještena brigada veze. Na svoje odredište nikad nisu stigli. Na samom radio relejnom mjestu nalazili su se i dozapovjednik bojne Jozo Koutni i Tade Nikić koji su, čuvši rafalnu pucnjavu, krenuli pomoći, no i sami su ubijeni iz neprijateljskog oružja.

Svima njima, hrabrim vitezovima, i ove su godine, kao i prethodnih, dužnu počast došli odati njihovi suborci, rodbina, prijatelji i brojna izaslanstva.

Između ostalih, vijence su položili i svijeće zapalili: izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, roditelji i udovice poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik predsjednika Sabora prof.dr.sc. Željko Glavić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra branitelja, Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga brigadir Ivica Pejaković, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom župana Vedranom Neferovićem, te izaslanstva gradova i općina, njihovi gradonačelnici i načelnici, gradova Požege, Kutjeva, Pleternice, Pakraca i Lipika, općina Brestovac, Kaptol i Velika.

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Parka prirode Papuk, Odred izviđača, Udruge branitelja odreda veze 40. pukovnija GS HV, Zapovjedništva za kibernetički sustav HV, Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, Radarske postaje HRZ Papuk, vojarne 123. brigade, Policijske uprave požeško-slavonske, Ureda za obranu i Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji te gosti predstavnici braniteljske udruge s otoka Raba.

Dužnu počast odali su i učenici Osnovne škole Pleternica – Područne škole Tomo Perić Buk, a učenica Ana Kresovljak pročitala je prigodan sastavak.

Ne želeći se posebno predstavljati, s tugom u srcu, dionik tog vremena i poznavatelj nemilog događaja kratko nam je rekao – danas je dan kada su rafalni pucnjevi prekinuli zimsku planinsku tišinu i usmrtili 11 domoljuba.

U prostorijama općine Velika upriličen je prijem za roditelje, udovice, djecu i unuke poginulih branitelja te njihove suborce i prijatelje.

Foto: D. Mirković [FAG id=269308]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek