/FOTOGALERIJA/ 8. Županijski kulturni mozaik u Jakšiću: “Došli ste pokazati kulturu i tradiciju dokazujući da niste zaboravili svoje korijene

Autor: DK

Općina Jakšić bila je domaćin 8. Županijskom kulturnom mozaiku na kojem je nastupilo 20 kulturno-umjetničkih i glazbenih društava koji su pokazali dokazali da su vjerni čuvari tradicije i običaja iz krajeva odakle su došli. Ono što su naslijedili od svojih starih to prenose na daljnje generacije. Bila je prilika za vidjeti od onih najmanjih do najstarijih kako ponosno na sebi imaju nošnje koje se iz starih ormara uzimaju samo u posebnim prigodama.

Na Županijskom kulturnom mozaiku su nastupili i po nekoliko glazbenih točaka izveli, Matica umirovljenika Jakšić, HKUD “Slavonija” Jakšić, KUD “Šijaci” Biškupci, Glazbeni sastav Trenkovi panduri Požega, KUD “Berda” Brestovac, Češka beseda Prekopakra, Kaptol i Bjeliševac, KUD “Seljačka sloga” Prekopakra, Muška pjevačka skupina “Grabarčani Grabarje, Plesna radionica Ilijana Lončar, ZKUD “Rama” Pleternica, GKUD Požega, KUD “Orljava” Pleternica, Matica Slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD Bektež, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, Gradski pjevački zbor Lipik, KUD “Požeška dolina” Požega i Glazba Jakšić.

Općinski načelnik Ivica Kovačević, u ulozi domaćina zahvalio se svima na dolasku te naglasio kako je očuvanje tradicije primarni cilj. Načelnik Kovačević uputio je zahvali i svim udrugama i pojedincima koji su dali svoj doprinos kako bi manifestacija bila na visokoj razini.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uputio je zahvalu svima koji su došli pokazati svoju kulturu i tradiciju kao i na tome što nisu zaboravili svoje krojene, djedove, očeve, bake i majke i što tu vrijednost prenose na mlade generacije.

-Čuvanje i pronošenje kulture i tradicije naša je obveza. Upravo to čini i Županija i s time će nastaviti, pomagati svima, KUD-ovima i raznim udrugama koji organiziraju i zauzimaju se za održavanje manifestacija poput Kulturnog mozaika kakav bi trebao imati svaki grad i općina. I u najtežim vremenima pjesma i molitva su nas sačuvali i održali i ostali smo svoj na svome – poručio je župan Tomašević otvarajući 8. Županijski kulturni mozaik kojemu je Antonija Pavlović, tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije uručila zahvalnicu.

Svaki nastup nekog društva imao je svoju posebnost, a brojna publika pozorno je pratila sve izvedbe i pljeskom ih nagrađivala.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: