/FOTO/ Želi li panj iz doline pustoši poslati neku poruku ramskom čovjeku koji je negdje u tuđem svijetu

Autor: DK
RAMA / POŽEGA – Na prvi će pogled netko pomisliti da panjevi u mini fotogaleriji ovog teksta nikome ništa ne govore, ali vara se. Baš ti panjevi, takvi kakvi jesu, koje je fotografirao naš kolega Damir Mišura, urednik portala rama-prozor.info, koji su ugledali svjetlo dana nakon dugog niza godina izronivši iz dubine modrog Ramskog jezera govore tisuću jezika i šalju snažnu poruku.
 
Naizgled obični panjevi jasno progovaraju da je na tom mjestu nekada bio život i to onaj kakav se mogao samo poželjeti mogao. Ramska dolina je bila plodna s obrađenim oranicama kroz koje je protjecala rijeka Rama. Pamte to starije generacije koje su se raselile u razne krajeve kako diljem Slavonije i Hrvatske tako i EU i prekooceanskih zemalja.  
 
Pisali smo o tome  kako je pustinja, nastala potpom, ugledala svjetlo dana te da je izronila tužna slika iz dubina modrog Ramskog jezera, da bi vratila sve one u neka druga vremena, da bi otkrila neku drugu Ramu, njezina nekadašnja sela, pitome doline i zaravni, probudila maštu o jednome vremenu i jednoj zemlji, o jednoj rajskoj dolini, smještenoj na ono malo slovo „i“, na prirodnoj granici koja razdvaja Bosnu od Hercegovine.
  
Nekada sam bio dio živoga svijeta, dio žive prirode, dio ljepote ovoga kraja.
Vio sam svoju krošnju pod nebesko plavetnilo, dok su moje grane pružale utočište i hladovinu svima koji su hodili ovim krajem u toplim ljetnim danima. U hladovini je bilo pjesme i života, ljubavi i radosti.
Sada sam jadan, nemoćan, i oronuo i ostario poput onih Ramljaka s kojima me voda rastavila. Danas smo obojica samo „stari panjevi“  koji čuvaju sjećanje i uspomene o staroj i nepotopljenoj Rami.
Da, ramska je dolina bila iznimno plodna. Od mnoštva oranica i usjeva, do raznog voća i povrća. A onda je došlo vrijeme da se sve to napusti, poruši i posječe – vrijeme da sa svoga praga odeš u neki novi, nepoznati svijet. Ali prije nego što odeš, morao si sve to porušiti, posjeći. Od te ljepote ostala je danas samo pustoš, koja u punini dolazi do izražaja tek onda kada se jezero povuče prema koritu rijeke Rame.

Mladim naraštajima ti panjevi su svjedoci jednog vremena po kojima mogu obnoviti sliku u mislima kako je Rama izgledala prije potopa, ali si nikako ne mogu dočarati onu ljepotu kakva je bila u tom vremenu.

 

/Foto: Damir Mišura, rama-prozor-info ; Tekst: D.K. i D.M./

Više iz kategorije