Forum demokracije u Ruševu donio mišljenja stručnjaka i čelnika lokalne samouprave o razvoju ruralnih krajeva /FOTO/

Autor: DK

„Ostati i opstati u Ruševu“ bila je tema 1. Foruma demokracije u tom selu čaglinskog kraja kojega je organizirala tamošnja Udruga „Put – istina i život“ uz potporu Požeško-slavonske županije, općine Čaglin i Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Požega.

Na skupu su se okupili brojne stručnjaci iz više oblasti, kao i drugi uglednici kao što su europarlamentarac Jozo Radoš, general Vinko Vrbanac, župan Alojz Tomašević i zamjenik Željko Jakopović, načelnik čaglinske općine Dalibor Bardač, predstavnici Veleučilišta u Požegi itd.

Cilj skupa, kojega je potakao danski biznismen hrvatskih korijena Kruno Kaić, je poticaj razvoju Ruševa i okoline kroz stvaranje uvjeta za sretan i dostojanstven život.

-Kad se uruši mirovinski i zdravstveni sustav rješenje se mora tražiti kroz poreznu reformu, a neophodna je decentralizacija države uz uključivanje iseljeništva koje zajedno sa poticajnim mjerama može pokrenuti razvoj – kazao je poznati demograf prof. dr. Stjepan Šterc. Dodaje da se Slavonija prazni zbog toga što sva područja u Hrvatskoj imaju isti porez iz čega proizlazi da bi njegova visina trebala ovisiti o razvijenosti pojedinih područja.

-PDV je kod nas svuda isti, stoga treba kroz porezni sustav stimulirati život u ruralnim sredinama, a to će poticati i gospodarski razvoj – ističe Šterc.

Predsjednica Udruge „Put“ Andrijana Plavi pozdravila je sudionike Foruma demokracije, a dopredsjednik Ivan Brkanović iznio je povijest sela od prvog spomena 1221. godine, kao i kretanja kroz stoljeća posebice od 1945. kada je kraj počeo propadati.

-Projekti koje smo pokrenuli dat će novi zamah razvoju gospodarstva, ima svakakvih potpora, a na ljudima je da to svojim htijenjem i znanjem koriste kao napr. fondove EU za obiteljska gospodarstva u turizmu, poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji – kazao je požeški župan Alojz Tomašević ističući potrebe daljnje decentralizacije države.

Načelnik čaglinske općine Dalibor Bardač izrazio je spremnost da se pomogne ovim naseljima kako bi ona bila ugodna za dostojanstven život.

-Mnogo smo napravili što je u našoj nadležnosti, gradi se na sve strane i ulaže u infrastrukturu zajedno sa ministarstvima, no ključna je politika regija u EU gdje je Slavonija najnerazvijenija – poručio je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović dodavši da ovaj kraj treba imati poseban status.

Na skupu je Željko Herner govorio o ekološkoj proizvodnji, a nazočni profesori požeškog Veleučilišta, koje je sadnjom podloga za voćne nasade počelo suradnju sa Ruševljanima, govorili su o svojim pogledima na potencijale ovog kraja.

U ovoj prigodi ovdašnje domaćice Vesna Josipović je spravljala pecivo i kolače, a Vera Buturac domaći kruh kojima su se uz domaće specijalitete počastili sudionici na Sovskom jezeru.

Foto: D. Mirković [FGAL id=256123]

Komentiraj: