Folklorna društva se ponovo okupljaju – upitan opstanak? Možda je rješenje u spajanju nekih od njih!

Autor: Jelenko Topić

Odlukom Stožera civilne zaštite RH od petka 28. svibnja ove godine, mogu održavati sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije na otvorenim prostorima, a probe i u zatvorenim prostorima uz obvezno pridržavanje strogih mjera fizičkog distanciranja, svih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa HZJZ-a te nužnih epidemioloških mjera.

To znači da se zapravo pokreće praktički zamrla aktivnost folklornih i pjevačkih skupina, kulturno-umjetničkih društava i sličnih udruga.

Gledajući situaciju u Požeštini upitan je opstanak nekih društava jer ih je osim pandemije korona virusa pogodilo iseljavanje mladih ljudi tako da su ostali bez članstva. Stoga je razvidno da bi u nekim slučajevima trebalo doći do okrupnjavanja odnosno spajanja udruga. To je najočiglednije u gradu Požegi gdje zasigurno čelništvo grada treba dati smjernice daljnjeg rada. Na tom planu mogu su nazirati pokušaji spajanja dva kulturno-umjetnička društva, a takva nastojanja trebala bi zahvatiti još neke udruge koje se praktički bave istovrsnom djelatnošću. Takvi koraci donijeli bi sigurno i financijske uštede jer se na dosadašnji način rasipalo dosta sredstava. 

Hrvatski sabor kulture, kao nositelj kulturno-umjetničkog amaterizma u našoj zemlji pozvao je udruge da započnu s obnovom rada na način i u skladu s mjerama koje je propisao Stožera civilne zaštite.

– Obnovu rada bit će teško pokrenuti zbog šestomjesečne obustave rada, neplaćenih računa te izgubljenih radnih mjesta stručnih voditelja ovih udruga, a sve to zbog neosmišljenih mjera potpore za ovu djelatnost. Tim više jer i danas kako nam javljaju naše udruge, unatoč dozvoli održavanja amaterskih proba u zatvorenim prostorijama, one su suočene s nevjericom vlasnika prostorija koji im onemogućavaju pristup u iste i obnovu rada. Unatoč svim tim problemima, riječima amatera koji sebe smatraju neuništivima, a nošeni ljubavlju i entuzijazmom prema svojoj kulturi i umjetnosti, oni će obnoviti i ojačati svoju djelatnost na korist hrvatskom društvu u cjelini – poručuju iz Hrvatskog sabora kulture.

Foto: Arhiva, pozeha.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88