Folkloraši vrhunskim koreografijama pokazali običaje hrvatskih krajeva

Autor: Jelenko Topić

SONY DSCPOŽEGA – Festival koreografiranog folklora na ovogodišnjem „Aurea festu“ donio je nastup četiri vrhunska folklorna ansambla i to „Osijek 1862“, „Tena“ iz Đakova, Folklorni ansambl Broda i Gradsko KUD Požega. Oni su na festivalskoj pozornici pred više stotina gledatelja izveli po dvije koreografije svih hrvatskih krajeva pokazavši bogatstvo tradicije, običaja i nošnji pojedinih područja.

Svakako je zanimljivio da se u glazbenoj pratnji tih plesova moglo čuti podosta izvornih starih instrumenata kao što su gajde, dvojnice, samica i slično. Ljubitelji atraktivnog plesa i narodnog stvaralaštva došli su na svoje, te nastupe nagradili dugotrajnim pljeskom.

Ovaj festivalski dan bio je pun sadržaja i u Pješačkoj zoni. U natkuhavanju „Muzeja u loncu“ kuharska umijeća pokazali su predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić i oporbena vijećnica Marica Zovko (SDP), bilo je svirki tamburaša, kovani su novčići sa likom fra Luke Imbrišimovića, a MAK teatar iz Zagreba na otvorenom je izveo lutkarsku predstavu „Šareni Gustav“ koja je oduševila posjetitelje, osobite one najmlađe.

I dok se sve to zbivalo u dvorani Gradskog kazališta trajale su intenzivne probe zabavnog festivalskog orkestra pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića Zvekija, koji će pratiti izvođače na Festivalu popularne glazbe u petak uvečer. U tom orkestru su uz brojne požeške glazbenike i vrhunski instrumetalisti Ante Gelo, Drago Laban i drugi.

/Foto by Ana Vuković/

no images were found

Više iz kategorije