Financijske potpore poljoprivrednim gospodarstvima za uzgoj crne slavonske svinje-fajferice

Autor: D.K.

POŽEGA – Duže najavljivana poticajna mjera poljoprivrednim gospodarstvima koje se odluče na uzgoj crne slavonske svinje-fajferice koju ponajviše promovira Požeško-slavonska županija ovih će dana, u ponedjeljak, kako je najavljeno na tiskovnoj konferenciji, biti raspisan natječaj. Otvaranje natječaja najavio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u nazočnosti saborskog zastupnika Franje Lucića, a potpora će iznositi 1.300 kuna po jednom grlu-svinji.

Alojz Tomašević i Franjo lucić

-Crna slavonska svinja – fajferica neopravdano je gotovo gurnuta u zaborav iako je riječ o iznimno kvalitetnoj, autohtonoj pasmini svinje, kvalitetnog mesa i malih zahtjeva. Upravo stoga važan je projekt koji pokreće Požeško-slavonska županiija, naglasio je župan Alojz Tomašević pozivajući obiteljska gospodarstva ali i pojedince da se prijave.

-Stručna analiza je pokazala da slavonska crna svinja ima preko 65 posto genetske čistoće. Upravo stoga želimo poticati kupnju suprasnih nazimica koje ne mogu biti manje od 75 kilograma. Potpora je u skladu sa smjernicama Europske unije te propisima Ministarstva poljoprivrede. Osigurali smo 1.500 kuna po komadu, a raspored je napravljen do 2020. godine. Vidjet ćemo  kakav će biti interes ali želimo već do kraja ove godine utrošiti 100 tisuća kuna. Upravo kroz crnu slavonsku svinju možemo revitalizirati naša sela i obiteljska gospodarstva i staviti u punu funkciju dio neobrađenih poljoprivrednih površina koje zadovoljavaju potrebe crne slavonske svinje, a to su hrana, voda i obitavalište u prirodnim uvjetima – dodao je župan Tomašević.

Limit po jednom OPG-u je deset tisuća kuna koji je iznos dostatan za sedam do osam nazimica, a cijeli projekt provodit će se u u suradnji s Poljoprivrednom agencijom.

 

Više iz kategorije