Film o Ličanima, izložba i otvaranje prostorija

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Ličko zavičajno društva „Vila Velebita“ iz Požege nastavljajući svoju kulturnu djelatnost organiziralo je uoči blagdana Uskrsa bogat program i to na tri lokacije u gradu.

Najprije je u dvorani Gradskog kazališta premijerno prikazan dokumentarni film „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“ autora prof. dr. Josipa Fajdića, predsjednika „Vile Velebita“ koji na jedan zanimljiv način govori o povijesti i tradiciji starog kraja, doseljavanju Ličana na slavonske prostore, djelovanju njihovih zavičajnih udruga, te suradnji sa Likom.

Nadalje u izložbenoj dvorani  Gradskog muzeja gradonačelnik Požege Vedran Neferović otvorio je izložbu radova akademskog slikara Vladimira Džanka iz Osijeka. O njegovu stvaralaštvu i prvoj izložbi u Požegi govorio je dr. Fajdić, a muzejska savjetnica Lidija Ivančević Španiček osvrnula se na njegovo cjelokupno stvaranje uključujući različite motive i  tehnike rada što je izloženo na ovoj retrospektivi u Požegi. Tom prigodom mješovita pjevačka skupina “Vile Velebita“ pod dirigentskim ravnanjem umjetničke voditeljice Monike Sakač-Botički izvela je nekoliko izvornih ličkih pjesama.

Naposlijetku u nekadašnjoj zgradi Glazbene škole na početku ulice Stjepana Radića, gdje su smještene brojne gradske udruge, otvorene su novouređene društvene  prostorije „Vile Velebita“. Otvorio ih je gradonačelnik Neferović, riječi blagoslova uputio je vlč. Milan Klobučar, a predsjednik LZD „Vila Velebita“ Josip Fajdić zahvalio je  gradu koji je dao na korištenje prostor izrazivši nadu da će ova treća selidba Ličana u gradu biti posljednja što znači da bi ovdje trebali ostati stalno. U ovoj prigodi za goste i brojne uzvanike nastupio je glazben i sastav „Nehajski bećari“ pod vodstvom Joze Blaževića.

Više iz kategorije