Fiksnih radara kod nas nema ali ih ima u susjedstvu!

OSIJEK – Kako je to već u medijima i najavljivano do realizacije je došlo, postavljeni su fiksni radari koji mjere brzinu kretanja vozila te istovremeno očitavaju i registarsku pločicu na vozilu koje se kretalo iznad dopuštene brzine kretanja. Uz očitavanje brzine kretanja vozila uređaj će identificirati, preko registarske pločice, ono vozilo koje nije registrirano na što će moći, gotovo odmah, policija reagirati i “pokucati na vrata” nemarnom vlasniku vozila koji nije izvršio svoju obvezu produženja registracije.

Radar na zapadnoj obilaznici u Osijeku, raskrižje ul. Grada Vukovara – Čepin 

Možda će neki reći da takvih radara ovdje, na području Požeštine, nema pa zbog toga ne moramo biti zabrinuti. Nema ih kod nas ali ih ima u „susjedstvu“, u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su već neki naši požežani imali neugodno iskustvo sa „sivim limenim kutijama“ koje imaju „dva oka“, jedno da te dobro fokusira a drugo da snimi prekršaj kojeg si počinio.

Iz tog razloga želimo našim čitateljima skrenuti pozornost i naglasiti gdje ih vrebaju dvooke kutije zbog čega ih nakon nekoliko dana može jako zaboliti glava kada na kućnu adresu dobiju obavijest da su prebrzo vozili i da za “nestašluk” slijedi kazna od 300, 500 pa možda i tisuću kuna uz pokoji kazneni bod.

Iz policije naglašavaju da je osnovni razlog postavljanja svih tih uređaji postizanje bolje kontrole stanja na prometnicama čime se želi smanjiti broj neželjenih posljedica, a samim time i broj prekršaja. Oni nesavjesni vozači sve će to dobro osjetiti kada ih se udari po džepu, sa ne baš malim financijskim ciframa.

Novopostavljeni fiksni radari su postavljeni u Zagrebu, Osijeku i Rijeci a od prije su već poznati na određenim prometnicama u Splitu. Mi u ovom članku izdvajamo one lokacije na kojima su radari u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji

Oni koji često putuju u Osijek trebaju dobro pripaziti na slijedeće lokacije: Retfala, ulica Josipa Jurja Strossmayera 239-320 na kojoj je lokaciji radar postavljen u oba smjera. Radar je postavljen i na zapadnoj obilaznici, kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara – Čepin koji zahvaća također oba smjera.

U Osječko-baranjskoj županiji radari su postavljeni još na lokacijama, u Cretu Bizovačkom, u glavnoj ulici Matije Gupca gdje radari brzinu bilježe na vozilima kako u smjeru istoka tako i onima koji idu u smjeru zapada. U Feričancima je također radar, na glavnoj ulici, Petrovac, u smjeru istoka, dok ima i onaj koji vreba u Podravskoj Moslavini, također na glavnoj prometnici u ulica Josipa Jurja Strossmayera u smjeru istoka.

Dva su radara postavljena i u Čemincu, u ulici Stjepana Radića, u smjeru juga i sjevera.

Radari mogu mjeriti brzine od 20 do 250 kilometara na sat te uz domaće mogu očitavati i tablice europskih država i država u regiji, ali i troredne registarske tablice motocikla i mopeda koje su jedinstvene u svijetu. Da je za jedan radar memorija za očitavanje pet tisuća prekršaja i da je sam uređaj otporan na metke, samo govori o kakvoj se kvaliteti uređaja radi i da se s njime nije za igrati.

0 Comment

Send a Comment