Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Autor: D.K.

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, danas su kod centralnog križa na groblju sv. Ilije u Požegi položeni vijenci u znak sjećanja na sve nevine žrtve nacizma, fašizma i komunizma.

Žrtvama totalitarnih i autoritativnih režima uz vijenac i zapaljene svijeće poklonili su se požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnica Pleterice Marija Šarić, gradonačelnik Lipika i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, načelnik općine Velika Robert Hofman, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić te načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se u Republici Hrvatskoj kao spomendan i to pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih pitanja zajedničke povijesti  kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Svrha obilježavanja je, među ostalim, da tragična prošlost Europe i dalje služi kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek