Euharistijsko slavlje u katedrali predvodio biskup Antun Škvorčević

POŽEGA – Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Gospodinova uskrsnuća u požeškoj katedrali predvodio je biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji svećenika i đakona iz biskupijskih središnjih ustanova i župe sv. Terezije Avilske.

Na početku misnog slavlja biskup je naglasio da je Isusovo uskrsnuće najradosnija vijest u svijetu koji je ispunjen nasiljem, ratovima, siromaštvom, beznađem i smrću te je istaknuo da je Isus Krist jedina realna nada čovječanstva te potaknuvši nazočne da otvore prostore svojih nemoći njegovoj preobražavajućoj snazi.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

Biskup je u propovijedi istaknuo kako suvremeni čovjek duboko osjeća potrebu izdignuti se iz svoga svijeta označena najtežim negativnim očitovanjima i koji konačno završava u smrti te sve poduzima na gospodarskoj, znanstvenoj i drugim razinama da bi promijenio svoju sudbinu. Pridodao je i važnost sv. Terezije Avilske o čijoj 500. obljetnici rođenja slavimo ovogodišnji Uskrs.

-Ona je duboko razumjela da Isus poput pšeničnoga zrna bačena u zemlju ‘umire da ne umre’, umire kako bi pobijedio život, kako bi donio bogat plod, te je prihvatila umiranje samoj sebi, svojoj sebičnosti, opredijelila se za siromaštvo i život za druge u želji da u njoj pobijedi Isusov ‘za čovjeka’. U jednoj svojoj pjesmi nakon svakoga stiha ona kao refren ponavlja to svoje opredjeljenje: ‘Umirem da ne umrem’. Svoju fizičku smrt smatrala je korakom prema konačnoj stvarnosti, vidjela ju je kao ‘vrijeme da krenemo’. U smrti je konačno postala dionicom preobraženoga i proslavljenoga čovjeka. Na njoj se ostvario Božji naum o čovjeku pa je s pravom nazivamo Velikom sv. Terezijom. Pozivam vas da i vi u svojoj svakodnevici učinite tako“- rekao je biskup Škvorčević.

Na euharistijskoj svečanosti uz brojne vjernike bio je nazočan i saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamenik ministra zdravlja prim.mr.sc. Marijan Cesarik, požeški gradonačelnik prof. Vedran Neferović, njegov zamjenik Darko Puljašić i potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Ante Šolić.

0 Comment

Send a Comment