Etno kuća Bello uskoro i na youtube-u: Priprema se dokumentarac o tradiciji i baštini koji će se gledati u cijelom svijetu

Autor: D.K.
O tome da je seosko domaćinstvo Antuna i Sebastijana Bella iz Pleternice, prepoznato u ovim krajevima, a i šire, govori i najnovija priča koja će o njima uskoro otići i izvan Hrvatske. Pisali smo o tome da se na području grada Pleternice snima film u sklopu projekta “Kulturna ruta Bećarca i Gange” u kojem će posebnu priču imati seosko domaćinstvo – Etno kuća Bello. Obitelj Bello godinama vjerno čuva od zaborava tradiciju koju su im u nasljeđe ostavili njihovi preci na što su oni jako ponosni.
 
Julian Mcdonnell stand-up komičar i “youtuberu” iz Londona, koji je ovih dana boravio u Pleternici, iskazao je interes da se snime kadrovi na seoskom domaćinstvu Bello. Odmah po dolasku gospodin Mcdonnell se mogao uvjeriti u široko slavonsko srce domaćina i njihovo gostoprimstvo koje mu je pruženo. Vidjelo se njegovo veliko zadovoljstvo na imanju obitelji Bello gdje su ga domaćini Antun i Sebastijan dočekali s čašicom dobrodošlice – domaćom šljivovicom, a u pozadini, krišom oka s iznenađenjem je gledao kako se peče odojak na ražnju, što baš nije imao priliku svugdje vidjeti.
 
Nije bilo previše vremena za divane i razgovore jer su bili kasniji poslijepodnevni sati, mrak brzo dolazi pa se moralo prionuti poslu i snimanju. S velikim oduševljenjem je Mcdonnell gledao kako se pripremaju konji za jahanje. Istovremeno dok su Antun i Sebastijan pripremali konje za jahanje uz pomoć prijateljice kume Kety i prijatelja Petra Veletića iz daljine je dopirala pjesma koja se sve glasnije čula. Ususret su im dolazili pjevači, članovi Muške pjevačke skupine Grabarčani pjevajući bećarac što je sve iznenađeno gledao Mcdonnell, a objektivi kamere su sve to bilježili jer je svaki detalj u snimanju bitan. Doprinos u snimanju kadrova svojim sugestijama dao je i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić koji ima bogatog iskustva u snimanju dokumentaraca, u čemu se i dokazao.
 
Ništa drugo nije preostalo već da Mcdonnell zapjeva s pjevačima, kako tako, prije nego krene na jahanje. Nekoliko bećaraca je otpjevano, konji spremni za jahanje i kreće daljnje snimanje. Svaki detalj je veoma važan za snimatelje koji nisu propustili gotovo niti jedan zanimljiv kadar, od jahanja, do hranjenja konja, vožnje na starom traktoru….
 
Odvijalo se snimanje zanimljivih kadrova, a mladi gazda Sebastijan nije žalio kapljica vina kojima je nudio sve one koji su snimanje promatrali. I konji kao da su znali da se nešto zanimljivo događa pa su i oni bili na visini zadatka.
 
Po dovršetku snimanja kako to uvijek u Slavoniji i biva sjeda se za trpezu i kuša ono što su domaćini spremili. I to je također bez riječi ostavilo Mcdonnella koji će se itekako trebati dobro potruditi da svi zanimljivi kadrovi ugledaju svjetlo dana na njegovom youtube kanalu.
 
Nama ništa drugo ne preostaje već da pričekamo montažu filma i s budnim ga okom popratimo.
 
Foto: D. Krstanović [FAG id=249032]
 
 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot