Energetska obnova zgrada u Tekiću i Cerovcu: Škole su značajne za društveni život lokalnih sredina /FOTO/

TEKIĆ / CEROVAC – Područne škole u Tekiću i Cerovcu koje su privremeno zatvorene zbog temeljite obnove najkasnije do ožujka 2017. godine zasjati će u novom ruhu na radost tamošnjih roditelja i mališana. Uz Požeško-slavonsku županiju, na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem i njegovim zamjenikom Ferdinandom Trohom odlika općine Jakšić i njenog načelnika Ivice Kovačevića briga je i za najmlađe što se potvrđuje brojnim primjerima.

Vrijednost radova na područnoj školi u Tekiću je 505 tisuća kuna, dok će se u područnu školu Cerovac uložiti 335 tisuća kuna. Obnova područnih škola velika je radost za ravnatelja matične osnovne škole “Mladost” prof. Boška Obradovića koji je istakao kako je Fond za energetsku učinkovitost osigurao 60 posto sredstava za obnovu dok je Ministarstvo graditeljstva osiguralo 30, a preostali dio Požeško-slavonska županija koja je osnivač škola.

prof. Boško Obradović, ravnatelj osnovne škole “Mladost” Jakšić

-Radovi su krenuli prije dva tjedna, i nadamo se kako će, ovisno o vremenu, biti gotovi do veljače ili ožujka iduće godine. Učenici su trenutno u matičnoj školi u Jakšiću, prijevoz je dogovorila Županija i besplatan je. U Tekiću je osam, a u Cerovcu deset učenika koji su sada u matičnoj školi u Jakšiću – rekao je ravnatelj Obradović koji je naglasio kako će na područno školi u Tekiću biti izmjenjena stolarija, napravljena toplinska izolacija, postavljeno novo grijanje i biti će spuštaju stropovi. Uredit će se i prostor koji se nekada koristio za stanovanje učitelja.

Gotovo istovjetni radovi izvode se i u Cerovcu gdje neće biti izmijenjena stolarija koja je ugrađena prije dvije godine i u dobrom je stanju.

Što se tiče zgrada područnih škola koje pripadaju matičnoj jakšičkoj školi ostaju da se obnove još samo dvije i to u Rajsavcu i Traparima.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

-Pratimo naše škole u okviru svojih mogućnosti. Već imamo planove i za narednu godinu vezane i uz matičnu ali i područne škole. Sve aktivnosti koje se događaju u selu, posebice u manjim mjestima, gdje nema drugih institucija, sve udruge, mjesni odbori, svi koji se bave određenim aktivnostima, odrađuju ih u prostorima škola. Stoga su škole značajne za društveni život lokalnih sredina, ali i za ukupan razvoj i opstanak – istakao je općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

U tijek radova došao se uvjeriti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha. Župan Tomašević je naglasio kako su do sada prijavljena 93 objekta na području županije za energetsku obnovu, a da su škole među prioritetima

-Nastavljamo i dalje brigu o podizanju kvalitete životnog standarda naših učenika i nastavnika. Nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedna područna škola i volio bih kada bi u Tekiću bilo sve više djece, kao i u Cerovcu. Očekujemo da će se s razine ministarstava otvoriti još više natječaja na koje ćemo se javiti i aplicirati – rekao je župan Tomašević.

Požeško-slavonska županija je izdvojila i više planiranih sredstava za obnovu škola u Tekiću i Cerovcu jer se donijela odluka da se naprave i dodatni radovi koji nisu obuhvaćeni projektom. Za školu u Tekiću županija je izdvojila 170, a za Cerovac 103 tisuće kuna.

0 Comment