Energetska obnova stambenih zgrada u punom zamahu, znatno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Autor: D.K.

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović i direktor tvrtke Komunalac d.o.o., koja je u većinskom vlasništvu grada Požege, Anto Bekić predstavili su aktivnosti koje su vezane za radove koji će se obaviti vezano za energetsku učinkovitost koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tu se ne radi samo o zgradama koje su na području grada Požege jer tvrtka Komunalac d.o.o. Požega obavlja poslove Upravitelja stambenih zgrada na području Požeštine, bolje rečeno upravlja sa 106 stambenih zgrada koje čine 1.529 stambenih i poslovnih prostora ukupne površine od gotovo 86 tisuća m².

Ante Bekić, direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Požega

-Tvrtka Komunalac prati sve javne natječaje i javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se tiču energetske obnove višestambenih zgrada i slično, a gdje se prijavljuju višestambene zgrade putem svojih upravitelja – na početku tiskovne konferencije istakao je direktor požekog Komunalca Ante Bekić koji je istakao na koliko su se do sada javnih poziva javili i koliko su sredstava putem tih natječaja dobili.

Za stambenu zgradu u Požegi u ulici Miroslava Krleže preko Javnog poziva za neposredno sufinanciranje energetskih pregleda i energetskog certificiranja postojećih višestambenih zgrada ukupni trošak certificiranja je 12.706,38 kn od kojih če Fond sufinancirati 40% odnosno 5.082,55 kuna – ističe Bekić i dodaje kako Javni poziv na neposredno financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama ide u prilog onima u Pleternici, u Vinogradskoj ulici i Čaglinu u ulici Kralja Tomislava na kućnim brojevima 56c i 56d. Ukupni trošak izrade projekta u iznosu od 32.125 kuna bit će financiran u 100%-tnom iznosu od strane Fonda kao i za obje stambene zgrade u Čaglinu u ukupnom iznosu od gotovo 51 tisuću kuna.

U Čaglinu i Pleternici će “profitirati” i stanovnici u tim zgradama preko Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Tako će Fon sufinancirati sa 80% opravdane troškove u Čaglinu koji su od preko 1,2 milijuna kuna dok će preko istog poziva u Pleternici sa 40% Fond sufinancirati ukupni iznos od 464 tisuće kuna.

Stambena zgrada u Požegi, u ulici Antuna Gustava Matoša preko Javnog poziva za neposredno sufinanciranje nabavke i ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u postojećim višestambenim zgradama biti će sufinancirana od strane Fonda sa 40% od ukupnog iznosa od gotovo 100 tisuća kuna za što se ovih dana očekuje Odluka Fonda.

-Ukupno po ovim programima od strane Fonda odobreno je 1.138.957,30 kuna donacija, čemu možemo nadodati sredstva za ugradnju razdjelnika u visini 39.312 kuna, što ukupno čini 1.178.269,30 kuna – navodi Bekić i dodaje kako je po tim i sličnim temama u proteklih dvije godine održano nekoliko radnih sastanaka uz nazočnost gradonačelnika Neferovića, predstavnika Komunalca kao Upravitelja stambenih zgrada i predstavnika suvlasnika stambenih zgrada gdje su suvlasnicima prezentirane mogućnosti korištenja sredstava Fonda u svrhu energetske obnove i sve druge pojedinosti.

-Ovi odobreni projekti samo su početak rada na energetskoj obnovi višestambenih zgrada, a neophodno je uključivanje i ostalih suvlasnika stambenih zgrada kako bi se što bolje iskoristila ponuđena sredstva za energetsku obnovu te time u konačnici povećala vrijednost stanova, a i smanjili troškovi za energente. Smanjivanje troškova energenata procijenjeno je na minimalno 30 % u odnosu na sadašnje stanje, a kreće se i do 60 % – rekao je Bekić te u zaključku svog izlaganja naveo kako je bitan preduvjet za kandidiranje višestambenih zgrada za energetsku obnovu legalizacija zgrada, etažiranje ili povezivanje zemljišne knjige sa knjigom položenih ugovora, jednom riječju rečeno uređeno stanje u katastru i gruntovnici.

U zadnjih godinu dana završeno je „povezivanje i etažiranje“ u tri stambene zgrade dok je desetak zgrada u postupku povezivanja sa katastrom i gruntovnicom što će biti svakako potrebno učiniti do kraja 2015. godine, izvršiti „etažiranje“ ili „povezivanje“, dok će uvođenje razdjelnika topline na zajedničkom sustavu grijanja biti potrebno sve odraditi do kraja 2016. godine.

 

 

Više iz kategorije