Energetska obnova Đačkog doma u Požegi: Milijun i pol kuna za bolji standard učenika

Autor: D.K.

POŽEGA – Potpisom ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade požeškog Đačkog doma počinju radovi koji bi trebali biti dovršeni u naredih šest mjeseci. Na svečanosti potpisivanja ugovora uz ravnatelja Đačkog doma Požega Josipa Matuke i izvođača radova bio je i zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinad Troha te direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije PANORA d.o.o. Senka Horvat.

Gotovo dvije godine radilo se na pripremi dokumentacije kako bi se moglo aplicirati na natječaj za energetsku obnovu u čemu se uspjelo tako da će zgrada Đačkog doma zasjati u novom vanjskom ruhu. Unutarnji dio doma je uređen prema svim modernim standardima, a energetska obnova u četiri građevinske mjere dat će posebnost samom Đačkom domu.

U projektu je postavljanje slojeva toplinske izolacije vanjskih zidova, izmjena vanjske stolarije grijanog prostora, postavljanje toplinske izolacije stropne konstrukcije iznad grijanog prostora te postavljanje toplinske izolacije zidova prema negrijanom tavanu.

Prijava tog projekta bila je uspješna. Potpisan je 21. lipnja 2016. godine Ugovor o dodjeli povratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

prof. Josip Matuha ravnatelj požeškog Đačkog doma

-Na javni natječaj za izvođenje radova javilo se 10 solventnih tvrtki, a prošla je naša iz Požege Projekt Inženjering koja će izvoditi radove. Uvjeren sam da ćemo na kraju dobiti zgradu u našoj županiji koja će biti svima nama na ponos. Projekt je bio hrabar, ali i dobro napravljen, unatoč svim barijerama koje smo imali. Pripreme su trajale dvije godine. Morali smo legalizirati zgradu, izraditi projektnu dokumentaciju i ishoditi energetski certifikat – rekao je prof. Josip Matuha ravnatelj požeškog Đačkog doma.

Energetskom obnovom planirana je ušteda do 60% toplinske energije. Đački dom bi trebao biti u B energetskom razredu, dok je sada u D.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Drago mi je što će energetska obnova zgrade podići standard Đačkom domu. Želim istaći da će Požeško-slavonska županija sufinancirati prihvatljive troškove od 30 posto. Kako je jučer na županijskoj skupštini rečeno, mi smo uistinu najuspješnija županija po pitanju energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova. Uvjeren sam da ćemo na tom putu ustrajati i dalje – istakao Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

Vrijednost projekta je 1.476.300,00 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje s iznosom od 440.302,50 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 587.070 kuna, a preostali dio od 448.927,50 kuna financirat će Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova te neprihvatljivi troškovi koje je potrebno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.