Eminentni stručnjaci na Simpoziju o graševini, a ministar Tolušić uručio plakete i priznanja šampionima /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Tradicionalno ocjenjivanje vina održano je početkom svibnja u sklopu ovogodišnjeg Festivala graševine koji organizira udruga Kutjevački vinari, a najboljima je u Kutjevu, priznanja uručio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

U sklopu Festivala održan je i stručni simpozij s na kojem su o više različitih tema nešto više rekli eminentni stručnjaci i predavači na temu graševine, turizma, Zakona o vinu i dr.

Na početku Simpozija sve goste je pozdravio kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

-Sve vas od srca pozdravljam u našem gradu, našoj vinskoj prijestolnici, a slobodan sam reći i prijestolnici graševine koja nas je sve ovdje i okupila. Raduje me što imam privilegiju biti u neku ruku domaćin na ovom simpoziju uz Udrugu naših vrijednih vinara i vinogradara. Velika mi je čast biti ovdje sa svima vama, meni kao mladom čovjeku i političaru, i to među vama eminentnim stručnjacima iz različitih područja, vama koji ćete nešto više na ovom simpozijum progovoriti i reći o turizmu, vinarstvu i vinogradarstvu ali vinskoj sorti graševina koja je u centru pozornosti na ovom simpoziju. Kao gradonačelnik našeg prelijepog grada Kutjeva ne trebam ovdje previše govoriti. Moja je obveza kao gradonačelnika i političara da ovakav znanstveni skup podržim i promoviram na najbolje mogući način kako bi se on i u buduće ovdje održavao i bio na još većoj znanstvenoj razini. Upućujem sve čestitke vinarima koji su osvojili prestižne nagrade na ocjenjivanju graševine uz želju da i dogodine vaše vinske kapljice budu još kvalitetnije – rekao je Budimir.

Na ocjenjivanju vina sorte graševina bilo je 128 uzoraka graševine. Od toga je 6 graševina dobilo veliku zlatnu medalju, 51 graševina je dobila zlatnu medalju, 60 srebrnu i 6 graševina je dobilo brončanu medalju.

Najkvalitetnija vina dobila su šampionske titule. Za mladu graševinu – berba 2018. godina, šampionska titula pripala je Boži Metkoviću iz Konavla, Iločki podrumi su dobili šampionsku titulu u kategoriji zrelih graševina berbe 2011., dok je Kutjevu d.d. pripala šampionska titula za graševinu ledeno vino iz 2015. godine.

Za najbolji pjenušac šampionsku titulu dobio je Ivica Perak. Šampionske titule uručio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

-Kad govorimo o graševini općenito u Hrvatskoj, Kutjevo i Požeško-slavonska županija najmeritorniji su za tu priču. Najkvalitetnija vina dolaze upravo odavde, neka se nitko drugi ne naljuti. Puno je tu malih vinara, velikih i srednjih, vrlo ozbiljna koncentracija ozbiljne vinske priče na jednom relativno malom području. Graševina je naša najprodavanija sorta, sorta koja ima ogroman potencijal, ogroman izvozni potencijal i koju prepoznaju i strana tržišta. To je sorta na kojoj Slavonija zasigurno može graditi svoju vinsku budućnost, a ministarstvo je tu da pomogne i kroz vinsku omotnicu i kroz Program ruralnog razvoja, novi Zakon o vinu te smanjenje fiskalnih nameta koji su uvelike smanjeni u odnosu na prošla vremena. No, prije svega moramo imati kvalitetne vinare, a to upravo u ovom području imamo i zato smo danas tu – prije svega da ih podržimo te da im damo daljnju potporu u njihovom radu i trudu – rekao je ministar Tolušić.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257145]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: