Emeninetni stručnjaci u Kutjevu ocjenjuju 150 uzoraka vina iz zemlje i inozemstva (FOTO)

Autor: D.K.

KUTJEVO – Ocjenjivanjem 150 uzoraka vina u Kutjevu, 125 bijele i 25 crne sorte, započeo je “Festival graševine” u organizaciji udruge „Graševina croatica“ i „Kutjevački vinari“, te Turističke zajednica grada Kutjeva. Središnji dio proslave “Festivala graševine”, uz prvenstveno bogat znanstveni program, održat će se 11.lipnja 2016. godine nakon kojeg će biti i kulturno-zabavni program, o čemu smo već pisali.

Festival graševine je otvorio kutjevački gradonačelnik Josip Budimir koji je na početku stručnog ocjenjivanja sve nazočne eminentne stručnjake iz područja vina pozdravio te im zaželio dobrodošlicu u grad Kutjevo za koji je naglasio kako je to grad vinska prijestolnica, prvenstveno graševine.

Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva

-Ovim stručnim ocjenjivanjem vina službeno i započinje program Festivala graševine 2016. koji senastavlja stručnim simpozijem o vinu koji će se održati 11.lipnja kojeg će se dana održati i bogati kulturno zabavni program uz vrhunske gastronomske i eno proizvode. Želim vam svima ugodan boravak i uspjeh u današnjem odgovornoj zadaći koja vam je povjerena, a to je izabrati najbolje vino među najboljima – rekao je gradonačelnik Budimir.

Sve nazočne je pozdravio u svojstvu domaćina i mr.sc. Branko Mihalj predsjednik Udruge “Kutjevački vinari” koji je naglasio kako se radi o značajnom skupu nakon kojeg će se moći reći nešto više što je to zapravo graševina.

mr.sc. Branko Mihalj, predsjednik Udruge “Kutjevački vinari”

-Vi i ove godine imate zadatak da svoje znanje kao stručnjaci uz iskustvo i ono što ste naučili na fakultetima da kažete svoj pravorijek o najraširenijoj hrvatskoj sorti. Ne samo da ste stručnjaci i znalci vi ste i propagatori sorte koja daje najviše – rekao je predsjednik “Kutjevačkih vinara” Branko Mihalj i zamolio stručne ocjenjivače da ne budu previše strogi pri ocjenjivanju ali da se drže svojih načela vodeći računa da sa svakom svojom ocjenom djeluju kakav će glas iz kutjeva otići sa ocjenjivanja.

Uz 21 ocjenjivača predsjednik stručnog povjerenstva je prof.dr.sc. Edi Maletić, stručnjak sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok su njegovi zamjenici Marko Markota i Tomislav Božičević.

Ocjenjivački komisiju sačinjavaju stručni predstavnici privatnih vinara, predstavnici velikih vinarija, ustanova, institucija i savjetodavnih službi, Ivica Perak, Martina Krauthaker Grgić, Ivan Marinclin, Slaven Jeličić, Goran Josipović, Zrinka Vinković Jergović, Josip Mesić, Damir Risek, Zdenko Ivanković, Miodrag Hruškar, Ivana Nemet, Vera Zima, Marijan Knežević, Darko Cenbauer, Melita Rumbak, Suzana Zovko, Dragan Razumović, Krešimir Hren, Leo Gracin, Blaženka Mozer i Ivan Prša.

 

Više iz kategorije