Eko radionice za najmlađe: ” U zelenu vreću mama i tata stavljaju staklo, a u trgovinu nosimo mekane vrećice”

eko vrtićPLETERNICA/KUTJEVO – “U plavu vreću stavljamo papir, u žutu stavljamo plastične stvari, u zelenu mama i tata stavljaju staklo, a u trgovinu ne nosimo najlonske, već mekane vrećice”, rekao nam je Dorian Kraker iz Pleternice, nakon što je sa svojim vrtićkim prijateljima sudjelovao u radionici “Eko vrtići” koju je organizirao Komunalac Požega d.o.o., a s djecom provele Marija Tešija i Lidija Galić iz Razvojno-tehničkog sektora ove tvrtke.

– U rujnu smo odradili prezentacije na temu zaštite ozonskog omotača u osnovnim školama, a sada krećemo s edukacijom djece u vrtićima. Znamo da djeca navike koje usvoje u vrtiću primjenjuju cijeli život, a prenose ih i roditeljima. Danas imamo radionice u Pleternici, Kutjevu i Velikoj, a do kraja studenog organizirat ćemo ih i u požeškim vrtićima te u Jakšiću. Tema je odvajanje otpada, no do ljeta planiramo još aktivnosti poput oslikavanja i dijeljena građanima platnenih vrećica, posjeta Parku prirode Papuk i odlagalištu Vinogradine, eko-radionica i sl. – rekla nam je Lidija Galić, referentica za edukaciju i odnose s javnošću u Komunalcu Požega d.o.o.

Kaže kako odgojitelji puno rade s djecom u vrtićima na temu ekologije i kako su doista s veseljem prihvatili ovakav oblik suradnje.

– Cilj nam je usmjeravati djecu na odgovorno ponašanje prema prirodi, ukazati na važnost očuvanja okoliša i razvijati ekološku svijest kod djece. Želja nam je potaknuti djecu da što više borave u prirodi, uživaju u njoj, ali i da se tijekom boravka u prirodi odgovorno ponašaju. Isto tako želimo razviti kod njih naviku sakupljanja, razvrstavanja i iskorištavanja otpada u vrtiću i u obitelji. – dodala je Lidija Galić.

img_4688-1024x768

Djeca su nakon odgledanog crtića na temu recikliranja i kratke prezentacije i sama sudjelovala u odvajanju otpada. U vreće namijenjene odvojenom prikupljanju otpada stavljali su pojedine vrste otpada te tako lakše zapamtila koja boja vreće je namijenjena za koju vrstu otpada.

eko vrtić

Pleternički i kutjevački mališani zaželjeli su i dobili komposter, a velički plavu kantu za papir. Oduševljenje kutjevačkih mališana bilo je veliko, a patrik nam se povjerio kako oduvijek želi voziti veliki kamion za smeće. Sve aktivnosti financiraju se vlastitim sredstvima Komunalca. Očekuje se raspisivanje natječaja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prema kojem će se kandidirati brojne aktivnosti koje Komunalac planira provesti u sklopu edukacije vrtićke i osnovnoškolske djece, a potom i starijih.

eko vrtić

 eko vrtić

 

0 Comment