Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

EK predstavio mjere koje će osigurati ekološki prihvatljive i trajnije proizvode

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Z. I.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | EK predstavio mjere koje će osigurati ekološki prihvatljive i trajnije proizvode Požega.eu | EK predstavio mjere koje će osigurati ekološki prihvatljive i trajnije proizvode

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Z. I.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Europska komisija je u srijedu predložila opsežan paket u okviru koncepta kružnog gospodarstva s mjerama koje bi trebale osigurati da gotovo svi fizički proizvodi na tržištu EU-a budu popravljivi, energetski učinkoviti, ekološki prihvatljiviji i da se mogu reciklirati.

“Vrijeme je da se prekine s modelom ‘uzmi, proizvedi, pokvari i baci’, koji je toliko štetan za naš planet, zdravlje i gospodarstvo”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

“Ljudima je dosta proizvoda koji se pokvare čim im istekne jamstvo”, izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Paket uključuje prijedlog Uredbe o ekodizajnu održivih proizvoda, koji, između ostaloga, predviđa digitalnu putovnicu proizvoda, koja će sadržavati informacije od čega se proizvod sastoji i može li se reciklirati. U pogledu mogućnosti recikliranja planira se uvođenje označavanja poput onoga kod označavanja energetske efikasnosti proizvoda oznakama od A do G.

Paket također uključuje i novu strategiju za tekstil kako bi postao trajniji i mogao se ponovno koristiti i reciklirati, zatim nove mjere za građevinske proizvode te dopune pravila za zaštitu potrošača, koji će prisiliti proizvođače da deklariraju koliko će proizvod trajati i može li se popravljati.

Nova pravila, koja trebaju usvojiti Vijeće i Parlament da bi postala obvezujuća, bit će sigurno suočena s pokušajima lobiranja proizvođača, koji namjerno ograničavaju vijek trajanja svojih proizvoda kako bi potrošače prisilili da kupuju nove.

“Podržavamo proizvođače koji sve više žele birati proizvode koji dulje traju i koji se mogu popravljati. Moramo osigurati da ih u tome ne ometaju pogrešne informacije. Potrošačima dajemo nove snažne alate kako bi mogli donositi informirane odluke”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

(Hina) xsv ydvOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.