Dvorac u Biškupcima: spomenik nekih drugih vremena koji je nestao zajedno s Austro-Ugarskom Monarhijom

Autor: D.K.

Požeško-slavonska županija osim prirodnih ljepota i brojnih starih sakralnih objekata može se pohvaliti i ponekim dvorcem, primjerice onim u Kutjevu, Trenkovu ili Pakracu. Ono što je mnogim žiteljima ovoga kraja potpuna nepoznanica jest da je u Biškupcima također stajala jedna takva monumentalna građevina.

Selo Biškupci sa ucrtanim položajem dvorca (Schl.) na tajnom habsburškom zemljovidu iz 19. stoljeća

U Biškupcima je u 18. stoljeću zemljište kupio zagrebački biskup Franjo Thauzy (onaj isti koji se zalagao za izgradnju nove požeške župne crkve, danas katedrale). Iznad današnjega susjednoga sela Stražeman, na obroncima Papuka, nalazila se porušena srednjovjekovna stražemanska utvrda pa je biskup odlučio kameni materijal s toga mjesta iskoristiti za gradnju svoje kurije u Biškupcima. Nedugo potom to je zemljište kupio Ivan pl. Janković, glava plemićke obitelji iz Daruvara. Od tada je dvorac u Biškupcima služio obitelji Janković, posebno grofu Izidoru Jankoviću koji se tamo rodio 1789. godine i koji je, što je često isticao, obožavao to mjesto (treba istaknuti kako je Izidor Janković bio zaslužan za otvaranje pivovare u Daruvaru i naseljavanje velikog broja Čeha na tom području). Izidor Janković i njegova obitelj nosili su pridjevak Stražemanski jer je imanje u Biškupcima katastarski pripadalo Stražemanu, a i Stražemanom se nazivalo cjelokupno područje oko ova dva sela. Jankovići Stražemanski sahranjeni su u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu te se i danas ondje mogu vidjeti nadgrobne ploče ove plemićke obitelji. Dvorac u Stražemanu bio je u vlasništvu Jankovića sve do 1876. kada ga prodaju, a od tada prelazi iz ruke u ruku bogatijih pojedinaca (Niels Just, dr. Michael Reiner i Klotilda Buratti, Josip pl. Hatvany Deutsch…). Dvorac je prilikom revolucionarne 1848. godine umalo zapaljen, jer su nakon Jelačićeve objave ukidanja kmetstva euforični seljaci željeli svoj bijes istresti na lokalne plemiće. To se tada ipak nije dogodilo zaslugom nekolicine trezvenih ljudi. Ipak, više od pola stoljeća kasnije dvorac u Biškupcima nije bio pošteđen. Krajem Prvog svjetskog rata 1918. godine i prestankom postojanja Austro-Ugarske Monarhije te svega što je ta ogromna država pod vlašću dinastije Habsburg-Lothringen predstavljala, nemirni seljaci  su zapalili nekadašnji dvorac obitelji Janković.

Dvorac u Biškupcima početkom 20. stoljeća (autor: Julije Kempf)
Položaj dvorca u Biškupcima na katastarskoj karti iz 19. stoljeća

Od dvorca u Biškupcima danas nije ostalo ništa, a danas je na tom mjestu obiteljsko imanje. Nije ostalo ni mnogo fotografija dvorca, a ono malo što imamo uslikao je znameniti požeški intelektualac i gradonačelnik Julije Kempf. Na toj fotografiji, osim dvorca, zanimljivi su i svjedoci vremena- ljudi obučeni u narodne nošnje požeškoga kraja kakve su u to vrijeme nošene na selu.

Autor: Mario Katić

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88