Dvodnevni izlet planinara Sokolovca po kraju stradanja posljednjeg hrvatskog kralja, ali i ustanka naroda Banije i Korduna /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Izletnička sekcija Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac iz Požege koja se sastojala od tri člana, te još jednog član  HPD Gojzerica organizirali su  dvodnevni planinarski pohod. Protekle subote  u ranim jutarnjim satima sudionici su automobilom otputovali prema Petrovoj gori.

Put ih je  vodio prema mjestu Muljava nedaleko od Karlovca gdje ih je dočekao  vodič i dragi  poznanik iz  prijašnjih posjeta Josip Vuk. Nakon obilaska tamošnje gljivarske manifestacije krenulo se prema Gvozdu, što je sadašnji naziv za Petrovu goru, dobila je ime po posljednjem hrvatskom kralju narodne krvi Petru Svačiću poginulom na toj gori u sukobu s ugarskim kraljem Kolomanom.
Cilj izleta je vrh  Petrovac na 512 metara nadmorske visine gdje je smješten devastirani spomenik  podignut čast ustanka naroda Banije i Korduna. Planinari su krenuli  prema grobu  Petra Svačića i strmom padinom se spustili do cilja. Nakon  ručka i izvrsnog gulaša od gljiva nastavili su put ka pokupskom kraju, točnije prema Dugoj Resi i  planinarskoj kući  Mladen Polović  koja se nalazi na vrhu Vinica na 309 metara nadmorske visine, gdje su prenoćili.

Slijedećeg dana u ranim jutarnjim satima  planinari su krenuli  prema Topuskom na relaksaciju u tamošnje toplice i uživanje u termalnim bazenima. Nakon kupanja išli su prema Zrinskoj gori, točnije njenom sjeverozapadnom dijelu Hrastovičkoj gori i vrhu Cepeliš na 415 metara nadmorske visine. S prekrasnog vidikovca podignutom na mjestu  bivše piramide uništene u nedavnom potresu pruža se predivan pogled na nepreglednu šumu kestena. Sretni i puni dojmova planinari su vratili u Požegu tijekom predvečerja. Koordinator izleta bio je Drago Miščević.

-Ovaj izlet je bio prvi u organizaciji novoformirane izletničke sekcije, te se je pokazao kao pun pogodak s obzirom na intenciju da se u aktivnosti uključe svi članovi – ističe Bruno Horvat, prvi čovjek Sokolovca.

Više iz kategorije