Dvodnevna manifestacija povodom 140. obljetnice DVD-a Požega

Autor: Požega Portal

dvd požega logoPOŽEGA – Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega, među najstarijim udrugama u Požeštini i danas i sutra obilježava svoju 140. obljetnicu postojanja. Društvo je osnovano 1874. godine na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika grada Požege Stjepana Pavišića. Od te godine pa sve do današnjih dana društvo neprestano na humanom zadatku, spašavanja ljudi i materijalnih dobara od požara i drugih opasnosti.

predsjednik DVD-a Požega Šimun Miletić

predsjednik DVD-a Požega Šimun Miletić

– Zbog tadašnjih nepogoda koje su pogodile ovaj kraj, s to je veliki požar u Ciganskoj ulici, današnja Njemačka ulica, veliki požar u Županijskoj ulici kada je gorjela županija, veliki požar u Sokolovoj ulici, velike poplave koje su izazvali vodotoci koji su se izlijevali sa požeških brda tadašnje rukovodstvo odlučuje da je neophodno osnovati vatrogasno društvo. Sve je to bilo na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Stjepana Pavišića i gradskog vijeća jer su došli do spoznaje da jedno takvo humanitarno društvo može brinuti za spašavanje građana i njihove imovine – pojašnjava aktualni predsjednik DVD-a Požega Šimun Miletić.

Kroz povijest DVD-a Požega vežu se imena u osobama prvog predsjednika društva plemenitog Svetozara Kuševića, koji je u to vrijeme bio i član Sabora Hrvatske. Prvi zapovjednik je bio Izidor Lobe, pivar i istaknuti Požežanin. Podaci nam govore da su od 1874. godine uvijek gradonačelnici obnašali dužnosti predsjednika i tajnika u vatrogasnom društvu.

Ove se godine na poseban način obilježava važna obljetnica DVD-a Požega kojim povodom je izrađena i knjiga koja će biti predstavljena 14.studenog u Glazbenoj školi Požega gdje će biti postavljena i velika izložba za građane. Bit će prikazana kompletna povijest DVD Požega u foajeu škole, dok će ispred na vanjskom dijelu biti izložena današnja vatrogasna tehnika.

-Za građane se organizira i koncert u petak, 14.studenog u 19,30 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole. Glazbenu školu i nas kao vatrogasce za to mjesto veže dugih 90 godina – ističe Miletić i naglašava da kroz povijest u Požegi bilježimo dva vatrogasna spremišta, prvo koje je bilo kraj zgrade Gimnazije, na današnjoj lokaciji gdje se gradi nova sportska dvorana uz današnju Katoličku osnovnu školu i Gimnaziju, a drugo od 1931. godine gdje je danas Glazbena škola. Zbog toga se razloga ponajviše Glazbena škola uključila za sudjelovanje u programu.

U subotu, 15.studenog nastavlja se centralna proslava kada će biti cjelodnevni program proslave. Sve počinje sa svetom misom s početkom u 7 sati u katedrali nakon čega je  polaganje vijenaca uz spomenik na Trgu 123. brigade. Od 9 sati odati će se počast svim istaknutim vatrogascima koji su preminuli i pokopani na grobljima sv. Ilije i sv. Elizabete. Od 10 sati održat će se otvoreni koncert na trgu sv. Trojstva limene glazbe Trenkovi panduri.

-Važno je za istaći da je limena glazba poveznica sa nama vatrogascima, jer je osnovana iz redova vatrogasaca, školovana u okviru vatrogasaca, a i instrumenti su kupljeni iz vatrogasnog budžeta. Ta glazba je usko povezana s nama i zahvaljujem članovima glazbe što sudjeluju ovim koncertom u našoj obljetnici – naglašava Miletić te nastavlja da se gosti na obljetnicu okupljaju od 13 sati u Glazbenoj školi, a od 14 sati organizirati će se združena vatrogasnu vježbu vatrogasaca i naše Javne vatrogasne postrojbe na objektima Osnovne škole Julija Kempfa. Od 15 sati održat će se Svečana 140. sjednica DVD Požega.

Na obljetnici se očekuju visoki uzvanici odnosno vrh vatrogastva Hrvatske, predsjednik Vatrogasnog saveza RH Ante Sanadera kao i počasni predsjednici Franjo Gregurić i Teodor Fricki.

-Nositelj i glavni pokrovitelj ove naše manifestacije je grad Požega i gradonačelnik Neferović, a supokrovitelj je županija i župan Tomašević, te Vatrogasna zajednice županije i grada Požege. Veliki sponzor je Vatropromet iz Zagreba, kuća koja snabdijeva nas vatrogasce s potrebnom opremom – zaključuje Miletić.

Danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega ima 160 članova uz koje ima i 40-ak članova vatrogasne mladeži koji daju garanciju društvu da je na dobrim temeljima i da ima budućnost.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: