Dva visoka priznanja vinima Ive Enjingija – jedno vino među Vinskim zvijezdama!

Poznati vinar kutjevačkog kraja  Ivo Enjingi ponovio je uspjeh iz prijašnjih godina na upravo održanom 14. Međunarodnom festivalu  vina i kulinarstva u Zagrebu. On je sudjelovao u ocjenjivanju vina  na kojem je u konkurenciji 192 uzoraka došao u sami vrh. Tako je za vino ranjski rizling, izborna berba bobica, 2006. godine, alkohola 14,5 %  dobio Veliko zlato, a to je vino svrstano u kategoriju Vinskih zvijezda. Riječ je o vinu koje je sastavno vino čuvenog bijelog Venja. Ova vinska manifestacija organizirana je u Hotelu Esplanada, a okupila je nekoliko stotina vinara iz naše i susjednih država. Svi koji drže do sebe i bave se vinom na bilo koji način u ovoj regiji tu su bili.

Nakon dodjele priznanja Enjingi jesudjelovao u radionici koja je okupila novinare, someliere, vlasnike vinoteka, kupce i vinske znalce iz Hrvatske i inozemstva. Kušalo se desetak vina od kojih se većina nalazi na tržištu i sva su nagrađivana na svjetskim, europskim  i državnim manifestacijama. Ovom degustacijom Enjingi je pokazao da se ekološkim načinom proizvodnje  bez primjene selekcioniranih kvasaca i sumpora mogu dobiti vina izuzetne kakvoće, te se svrstavaju u sam svijetski vrh.

Gotovo istovremneno u Esplanade Zagreb Hotelu održana je 8. po redu svečana dodjela priznanja Udruge Bijelog grozda, točnije nagrada vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima za doprinos razvoju i promicanju vinske kulture. Nagradu Bijeli grozd je 2012. godine utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije. Tu je vinar Ivo Enjingi dobio Priznanje za životno djelo za izniman doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture.

Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasovalo i ove godine oko 2000 eno-gastro znalaca i komercijalnih predstavnika putem otvorene ankete. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 5 regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner, te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Foto: D. Mirković

0 Comment