Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Dva predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Dva predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti Požega.eu | Dva predavanja o nasilju nad ženama u prošlosti

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja Povijesno društvo Požega i Pučko otvoreno učilište Obris u Gradskoj knjižnici Požega organizirali su dva zanimljiva predavanja. Dr. Ana Rajković Pejić govorila je na temu „Buntovnice – oblici ženskog aktivizma u međuratnom razdoblju“, a dr. Luka Pejić na temu „Žene s margine: Zatvorenice na području Hrvatske u 19. stoljeću“.

Otvarajući skup, Vinko Tadić, predsjednik požeškog Povijesnog društva je istakao: Tijekom proteklih deset godina Povijesno društvo Požega organiziralo je niz predavanja, radionica i rasprava o nasilju nad ženama u prošlosti. Time želimo dati svoj doprinos borbi protiv nasilja i diskriminacije žena u našem vremenu.

O različitim oblicima ženskog aktivizma te nasilju nad ženama u razdoblju između dvaju svjetskih ratova čulo se iz izlaganja dr. Ane Rajković Peji. Naglasak je postavljan na njihovoj motivaciji kao i na različitim oblicima javnog djelovanja žena. U tom smislu, predavanje se bavi problemima i perspektivama s kojima su se susretale buntovnice međuratnoga razdoblja. Predstavljena su djelovanja „muških Mara“, kurirki, ilegalki, humanitarki i drugih.

U svom izlaganju dr. Luka Pejić bavi se ženskom kriminalitetu i odgovorio je na niz pitanja vezanih uz tretman žena osuđenih za kaznena djela na području Hrvatske. Što je dobre djevojke i kućanice nagnalo na strašne zločine? Po čemu su se zatvorenice razlikovale od muškaraca koji su se nalazili iza rešetaka? Kako je bio zamišljen idealan ženski zatvor na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće? Kako rehabilitirati „posrnule“ majke, supruge i kćeri te ih uspješno integrirati u društvo? Kakvom nasilju su bile izložene „posrnule“ žene? Nakon navedenih predavanja uslijedila je diskusija.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.