Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

DVA JUBILEJA SLAVONSKOG KRALJA KULENA: 40. godišnjica braka i četvrt stoljeća uspješne proizvodnje

PRIJE 4 DANA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 4 DANA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Vjenceslav Hruška, iz Bjeliševca nedaleko Kutjeva, najveći slavonski proizvođač i kralj kulena sa suprugom Vlastom proslavio je dva značajna datuma. Riječ je o 40. godišnjici braka i 25 uspješnih godina u zahtjevnoj i osjetljivoj proizvodnji nadaleko suhomesnate delicije. Jubileji su bili prigoda da se na proslavi okupi obitelj, rodbina, prijatelji i poslovni partneri.


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hruška registrirano je za proizvodnju i preradu svinjskog mesa. Njihovi suhomesnati proizvodi prepoznatljivi su i na tržištu izvan granica Hrvatske. Ipak, uz njihovo ime je vezana proizvodnja tradicionalnog kulena isključivo od mesa iz vlastitog tova koji je postao brend. To je obiteljski posao koji je preuzeo sin Damir, inače prehrambeni tehnolog, snaha Mateja, a često u poslu pomažu kći Anita i zet Milan. Djelatnost proizvodnje kulena prvi su registrirali u požeškoj županiji.


Pozdravljajući okupljene na svečanosti u vlastitoj kušaonici kulena gazda Vjenceslav je istako da su uspjeli održati obiteljsku stočarsku tradiciju koju je još sredinom prošlog stoljeća započe njegov otac također imena Vjenceslav i njegova majka Magdalena. Kada je tov svinja postao upitan na nagovor ujaka Zdravka Kleisingera, poznatog požeškog ugostitelja i školovanog kobasičara u Češkoj, krenuo je u proizvodnju kulena i suhomesnatih proizvoda. Oni sada proizvode hranu na vlastitim njivama za više od stotinu tovljenika a osim što u vlastitom dvorištu proizvode prodaje i u trgovini u Požegi i Tržnici u Pleternici. U pripremi je i registracija vlastite klaonice čime će ova obiteljska proizvodnja biti u potpunosti zaokružena.


Kao i svaki puta kada obitelj Hruška slavi, na stolovima je obilje jela i pića. Uz neizostavnu janjetinu jeo se čaobanac i prasetina sa ražnja, a sladilo sa nekoliko torti. Da su dobri zabavljači ponovo su potvrdili glazbenici „Kutjevački maligani“ u sastavu Goran Jugović i Marko Kraljević koji su okupljene u pjesmi i plesu držali do iza ponoći.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.