Duhanari požeškog kraja očekuju bolje uvjete i veću dobit od uzgoja duhana

Autor: Jelenko Topić

Cijene većine ratarskih kultura u ovoj godini bilježe rast te su se približile ili izjednačile s europskim, slično je i sa voćem i povrćem, no duhan za gotovo 40 posto zaostaje od europskih prosjeka. To u velikoj mjeri pogađa i duhanare požeškog kraja koji su orijentirani na isporuku duhana  u objekte tvrtke Hrvatski duhani(nekadašnja Rovita) pokraj Kutjeva.

Ova se proizvodnja više od pola stoljeća odvija u uvjetima monopola. Naša zemlja je od 2013. punopravni član Europske unije, ali proizvođači duhana ni nakon sedam godina nisu konzumirali europsko tržište jer ih sprječava Zakon o duhanu koji nije usklađen s jedinstvenim EU tržištem proizvoda i usluga. 

Nakon turbulentne 2020. godine, pokazalo se kako je proizvodnja duhana u nas izuzetno ranjiva jer 70 posto proizvodnje kontrolira industrija koja prijeti odlaskom iz Hrvatske. 

-Više godina upozoravamo na taj problem koji se unutar EU pokazao poguban za proizvodnju duhana jer je proizvodnja u nekim zemljama gotovo nestala – tvrde duhanari.

Sada je na sirovinskom području Podravine i Slavonije rasađivanje duhana u završnoj fazi, a iz Udruge Krupan list procjenjuju da će presaditi nešto više od tri tisuće hektara, što je manje  nego godinu dana ranije. 

-Česte oborine te višak vlage u tlu, odgodile su sadnju duhana za oko 15 dana, što u konačnici i ne mora imati utjecaja na prirod i kvalitetu, ako vremenske prilike do jeseni budu pogodovale proizvođačima – ističu proizvođači

Tvrtka Agroduhan iz Slatine, koja je u većinskom vlasništvu države, ima najave ozbiljnih investitora koji žele ulagati u tvrtku i duhanski biznis u Hrvatskoj.  

Ulaganja bi išla u smjeru povećanja proizvodnje, prerade i finalizacije proizvoda cigaretne industrije koja je puni pogodak za razvoj nekoliko slavonskih županija, obitelji koja živi od proizvodnje duhana kao i povećanju zaposlenosti. Možda u konačnici ta najava donese bolje dane uzgajivačima duhana i u požeškom kraju. 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88