Dugo se čekalo ali i dočekalo: Domaći proizvođači ravnopravniji na tržištu

Autor: V.P.

POŽEGA – Napokon bi domaći proizvođači trebali biti u ravnopravnijem položaju zahvaljujući novom Zakonu o javnoj nabavi koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Novim odredbama isoravljene su brojne nelogičnosti koje nisu išle na ruku domaćim proizvođačima koji su bespomoćno gledali kako im i onu zadnju “koricu kruha” uzimaju veliki igrači koji su prvenstveno uvoznici.

Stari zakon je otišao u povijest, a kako će se i na koji načim primjenjivati te koje mogućnosti nudi novi o tome se moglo doznati više na stručnom skupu koji je bio organiziran u Županijskoj gospodarskoj komori u Požegi.

– Od izuzetne je važnosti da svi gospodarski subjekti dobiju odgovarajuće informacije, kako bi svi imali ravnopravan pristup tržištu javne nabave. Potaknuti velikim interesom svih dionika u sustavu, poduzetnika i naručitelja, a u cilju unapređivanja njihovog rada i poslovanja HGK je organizirala ovo predstavljanje – istakao je Luka Balenović, predsjednik ŽKHGK Požega.

Najčešće pogreške poduzetnika prilikom izjavljivanja žalbi u postupku javne nabave s određenim primjerima iz odvjetničke prakse, iznijela je Nikolina Staničić, odvjetnica iz Zagreba.

– Predstavila sam izmjene koje je donio novi zakona ali i nekoliko savjeta iz odvjetničke prakse, kako se zaštititi pred Upravnim sudom i zaštiti svoja prava. Glavna izmjena je uvođenje najpovoljnije ekonomske ponude kao glavnog kriterija, a ne više samo najpovoljnije cijene. Sada znači 90% posto ponude uvjetuje cijena a ostatak moraju biti neki drugi kvalitativni kriteriji, kojime na jedan način štitimo hrvatsku proizvodnju. Ne ide se više samo na najnižu cijenu, nego da se izabere ponuda koja ispunjava i ostale kvalitativne kriterije.

Mr. sc. Tatjana Kesić Šapič, direktorica Sektora za industriju i IT HGK istakla je da se osim najpovoljnije ekonomske ponude, koja se primjenjuje tek od 01. srpnja u novom zakonu mijenja da se nabave mogu razdvojiti i na manje dijelove.

– Tako bi u mogućnost ponude došlo što više manjih poduzetnika koji bi sudjelovali u postupku javne nabave. Jako važno je nama u HGK da se uvede i partnerstvo za inovacije, jer imamo visoko inovativnih hrvatskih tvrtki koje svoje inovacije ne mogu implementirati na domaćem tržištu, a onda kada se jave na natječaju van naše zemlje, nemaju reference s domaćeg tržišta. Zato je novim zakonom predviđeno partnerstvo za inovacije kojim će ponuditelji sa svojim tvrtkama moći raditi na novom inovativnom proizvodu, koji još ne postoji, te na taj način omogućiti svim tvrtkama da svoje inovacije prvo implementiraju u RH. Velike nabave će morati proći postupak javnih konzultacija s gospodarskim subjektima i to je velika prilika HGK i gospodarstvenika da na vrijeme saznaju koje će nabave biti, da se na vrijeme uključe u tu 43 milijarde vrijednu javnu nabavu u RH. Jako malo hrvatskih proizvodnih tvrtki sudjeluje u tome stoga je HGK osnovala katalog hrvatskih proizvoda gdje već danas imamo uneseno preko 1.400 hrvatskih proizvoda, koji mogu ići u sve postupke javnih nabava – istakla je Kesić Štapić.

 O namaMarketingOglašavanjeCineStar i Kronika vas nagrađujuImpressumServisne informacije
design & hosting by Iqmedia


Više iz kategorije