Državno odvjetništvo treba vidjeti što se to zbiva sa odmaralištem u Baškoj

Autor: D.K.

POŽEGA – S razlogom se diže velika prašina oko zakupa i korištenja tvz. Dječjeg odmarališta u Baškoj odnosno oko zgrade koja je na veoma atraktivnoj lokaciji a u vlasništvu je Grada Požege.

Mnogo je toga nejasnog oko korištenja, uređenja i preuređenja, oko zakupa i podzakupa tog prostora. Prema nekim informacijama i predočenim slikama može biti samo na pohvalu “onima” koji su to odmaralište, taj prostor, uredili i doveli u stanje da se može reći da je on reprezentativan i da može biti za širu upotrebu.

Tko je uložio ogromna sredstva u uređenje, po čijem odobrenju i odakle potječu tolika financijska sredstva za sada ostaje velika nepoznanica. Pitanje u tom pravcu, odnosno odakle i od koga su sredstva kojima se vršilo uređenje prostora, na konferenciji je postavio saborski zastupnik i predsjednik Požeško-slavonskog HDSSB-a dr. Dražen Đurović. Poznato je da je bivša gradska vlast dala na korištenje, odnosno u zakup Dječje odmaralište u Baškoj Ženskom košarkaškom klubu Požega i to još 2011. godine pod određenim ugovornim obvezama.

Dražen Đurović je izrazio veliku zabrinutost korištenjem i gospodarenjem tog prostora javno postavivši mnoga pitanja na koja netko mora odgovoriti.

-Koliko je meni poznato okolnosti su se sada bitno promijenile o odnosu na taj ugovor. Neka nova pravna osoba vodi to odmaralište. Odmaralište je obnovljeno novcem nepoznatog porijekla, dakle koliko ja znam odmaralište nije obnovljeno novcem Ženskog košarkaškog kluba Požega. Ne znam da je taj klub imao toliko novca na svom računu taj novac kojim je odmaralište obnovljeno. Ukoliko je, dobro. I navodno dio odmarališta ili neki dijelovi prema dostupnim informacijama su dani u podnajam. Prema tome ovdje postoji cijeli niz elemenata o kojima bi trebalo vrlo ozbiljno razgovarati oko tog odmarališta. U prvom redu je ono o čemu uvijek treba razgovarati i što je  primarna odgovornost, to je pitanje novca. Ne može novac za neku investiciju doći iz nepoznatog izvora, investicija se dogodit i onda se sklapati novi aranžmani sa nekim novim pravnim osobama ili fizičkim osobama – rekao je Dražen Đurović.

Analizirajući zahtjev za produženje ugovora za odmaralište Baška koji je uputio Ženski košarkaški klub Požege Gradu Požegi 21.svibnja 2014. godine uočavaju se mnoge nelogičnosti na koje mnogi vijećnici na Gradskom vijeću nisu reagirali izuzev Gradskog vijećnika Mire Rašića koji je imao dosta pitanja i koji je tražio dosta pojašnjenja oko razloga za produženje ugovora odnosno davanja određene suglasnosti za izmjene i dopune postojećeg ugovora.

-Novac je primarna stvar. Ne mogu se događati investicije od sto, dvjesto, tristo tisuća eura, s novcem koji se ne zna od kuda je stigao. Mora se znat otkuda dolazi novac u neku investiciju posebice ukoliko se radi o javnom dobru. Ne može novac za javne investicije pristizati iz nepoznatih izvora. Tu situaciju treba razjasniti do kraja. Stoga bi predložio gradonačelniku Grada Požege da sebi i Gradskom vijeću olakša život u toj situaciji i to sve zajedno preda Državnom odvjetništvu da ogleda do sada sklopljene ugovore i ono što je učinjeni i da li je sve učinjeno po zakonu – naglašava Đurović.

Iz cijele ove situacije proizlazi da je Grad Požega dao suglasnost da se objekt u Baškoj kategorizira a istovremeno u zahtjevu Ženskog košarkaškog kluba Požega već se navodi da je objekt kategoriziran sa 10.05.2014. godine i da kao takav objekt već ima tri zvjezdice. Onda čemu davanje suglasnosti ako je to već učinjeno.

Postoji još brojnih nejasnoća oko uređenja i preuređenja odmarališta Baška gdje je iz nekih dokumenata vidljivo da je jedna tvrtka iz Požege  radila na uređenju i preuređenju odmarališta kojoj nije plaćen iznos za izvršene radove. Čak se spominje i neka treća fizička osoba koja naručivala građevinske zahvate, a koja ne bi trebala imati nikakvih ovlasti da odlučuje o uređenju odnosno preuređenju objekta koji je u vlasništvu Grada Požege.

Na konferenciji za novinare je bilo riječi i o izgradnji novog Dječjeg vrtića u Požegi o kojoj ćemo temi imati poseban članak.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek