Druga faza radova na izgradnji E-inkubatora u Pleternici se nastavlja, ugovori s izvođačem radova potpisani – zgrada treba biti dovršena u narednih šest mjeseci

Autor: DK

Potpisan je ugovor s izvođačem radova Promet građenje d.o.o. za dovršetak izgradnje E-inkubatora u Pleternici koji bi u narednih šest mjeseci trebao biti dovršen, a do rujna 2020. godine ugledati svjetlo dana, opremljen i stavljen u funkciju onima za koje je i namijenjen. Ukupna vrijednost projekta je 8,3 milijuna kuna koja se investicija s 93 posto sufinancira sredstvima EU dok će preostalih 7 posto financirati partneri projekta gradovi Kutjevo i Pleternica te Poduzetnički centar Pleternica d.o.o.

Druga faza radova vrijedna je gotovo 4,34 milijuna kuna koja obuhvaća ugradnju stolarije, vanjske ovojnice, žbukanja, postavljanje instalacija, unutarnjeg uređenja i drugih obrtničkih radova nužnih da se zgrada stavi u funkciju te ugradnja lifta.

Slobodno se može reći da su svi radovi na izgradnju zgrade E-inkubatora trebali biti dovršeni s 1.rujna 2019. godine što neće biti moguće zbog nedogovornosti prvog izvođača radova koji nije ispunio ugovorne obveze.

-Taj projekt je po ugovoru trebao trajati do 1.rujna 2019. godine. Osim izgradnje inkubatora i opremanja provode se i druge aktivnosti. Prema Ugovoru s prvim izvođačem Projekt inženjeringom objekt je trebao biti završen u veljači i do kraja kolovoza je trebalo provesti sve ostale aktivnosti. S obzirom na već poznatu situaciju s izvođačem radova morali smo raspisati novi natječaj, izabrati novog izvođača koji sad ima rok od 6 mjeseci za završetak. Paralelno s tim od nadležne agencije tražimo produljenje roka provedbe projekta do rujna 2020. kako bismo nakon izgradnje stigli odraditi sve ostale aktivnosti projekta – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić dodajući kako joj je želja da se projekt u potpunosti dovrši u planiranom vremenu i ta zgrada stavi u funkciju.

Podsjetimo, E-inkubator u Pleternici, koji će biti povezan sa sadašnjom Gradskom kućom, prostirat će se na 417 m2 prostorne površine, bit će namijenjen poduzetnicima i IT tvrtkama. Projektom je predviđeno 11 ureda, 4 box ureda, dvije video konferencijske dvorane, virtualna recepcija, dvije arhive, skladišni prostor te kuhinja.

U svojim obrazlaganjima gradonačelnica Pleternice uvijek naglašava kako se E-inkubatorom želi odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo od kojih je jedan od izazova niska poduzetnička aktivnost kojoj danas svjedočimo posebice u ruralnim dijelovima Slavonije.

-Drugi izazov kojem svjedočimo svaki dan je iseljavanje mladih, i to ne samo u strane zemlje nego i odlazak mladih na fakultete u druge gradove, a nakon fakulteta nađu radna mjesta u tim gradovima i ne vrate se nazad u svoje rodno mjesto. Kad već neki odu na fakultet u Varaždin, postanu programeri, želja nam je da te mlade obrazovane ljude vratimo nazad u Pleternicu, da im damo da kroz projekt e-inkubator nađu svoj poslovni prostor, da im pomognemo s umrežavanjem s drugim IT firmama na nacionalnom i svjetskom tržištu. Poduzetnik informatičar svoje poslovanje može voditi u bilo kojem kutku svijeta pa zašto ne i u našoj prekrasnoj Pleternici – naglasila je na predstavljanju projekta izgradnje E-inkubatora Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice.

Uz građevinske radove u drugoj fazi paralelno će se odrađivati javna nabava za nabavku informatičke opreme i namještaja jer je u projektu izgradnje E-inkubatora predviđena kompletna opremljenost namještajem IT opremom za video-konferencijske dvorane i virtual recepciju te virtual office box urede.

Više iz kategorije