Dražen Čakalić skuhao najbolji pudarski kotlić na kaptolačkoj Pudarijadi

Autor: D.K.

Čuvajući tradiciju zaborava vrijedni članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola i njihovi prijatelji tradicionalno su i ove godine proslavili završetak berbe grožđa u svome kraju organizirajući 9. jesensku priredbu „Pudarijada 2019.“ Prije desetak godina ponovo organizirana i obnovljena pudarska služba na području općine Kaptol, imala je odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija.

Pudari su kroz povijest čuvali vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina, koji su brali grožđe prije njegovog vlasnika nanoseći mu štete. Pudarsku službu  čine članovi Udruge “Vino-kap”, a pudar je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti.

.Udruga je ispred svojih prostorija u Sportskom parku Kaptol, posadila i pokazni vinograd, a ove godine prikazali su pravu tradiciju branja vinograda. Urod  je bio dobar s visokim sladorima i kvalitetnim kiselinama, berači su brzo punili futunje, a futunjaši odmah donosili do preša. Uz vinograd zasvirao je tamburaški orkestar Osnovne škole Vilima Korajca, te uz njih  zapjevao mješoviti zbor Matice umirovljenika općine Kaptol.

Mošt iz preše mogli su kušati brojni posjetitelji koji su se okupili i podržali ovu tradiciju. Tu sun a otvorenom prostoru  pudari za svoje obitelji i goste pripremali ukusne kotliće i natjecali se za nagradu „Zlatni kotlić“. Tradicija je to koja je ostala od nekadašnjih priprema objeda u vinogradima za vrijeme pudarske službe. Pudari su danima boravili u vinogradima, pa su si i sami kuhali, a najlakše im je bilo pripremiti u kotliću, razna jela od graha, gulaša, paprikaša do čobanca.

Ove goodine gosti Kaptolčana su bili i članovi Udruge vinogradara Rovišće iz Zrinskog Topolovca nedaleko Bjelovara. Oni su domaćinima poklonili dva masivna stola i klupe,  a  Kaptolčani im uručili zahvalnice i priznanja. Posebna zahvala je data Stjepanu Horvatu vlasniku firme „Hrast“ koja je izradila stolove i klupe.

Po mišljenju prosudbene komisije, najbolji je kotlić skuhao Dražen Čakalić član ekipe kaptolačkih nogometnih veterana. Tako je on po treći puta osvojio tiulu „Zlatni kotlić¨. Nagrade i priznanja su mu predali Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol i Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana.

Ovu prigodu, Ferdinad Novak, predsjednik „Vino-kapada“ je iskoristio i najavio sljedeću manifestaciju Martinje.

Odigrana i nogometna utakmica Međužupanijske lige Brod-Požega u kojoj su nogometaši Kaptola, ne baš lako, savladači NK Mladost iz Gornje Vrbe sa 4:3. 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »