Dragan Vulin: “Prije šest mjeseci jedino je HDSSB imao amandmane u Saboru na proračun tražeći 187 milijuna kuna za projekte u Slavoniji

Autor: PROMO

POŽEGA – Jučer se prigodom boravka u Požegi građanima, simpatizerima i članovima stranke obratio na tiskovnoj konferenciji predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin koji je nositelj koalicijske liste HDSSB-HKS u V. izbornoj jedinici. On je predstavio program koalicije s kojim je bila i predsjednica HKS-a Ruža Tomašić koja je također dala svoj osvrt s posebnim naglaskom na mlade. Na tiskovnoj konferenciji su bili i Josipa Miličević, Vladimir Milković i Davor Kolundžić koji su također na listi za Hrvatski sabor.

Vulin je posebno naglasio kako se Slavonija u zadnje vrijeme suočava s velikim problemom iseljavanja mladih i cijelih obitelji.

– Ako se ne poduzmu konkretni koraci, ovaj prostor će postati pusta ravnica i prostor. To ne smijemo dopustiti i mi nudimo konkretna rješenja i mjere kako to promijeniti u ovih pet slavonskih županija. Mi ne možemo biti konkurentni u proizvodnji aviona i automobila, ali možemo razvijati ono što nam je dragi Bog dao, a to su ova plodna polja, koja nam mogu osigurati posao, našim mladima ostanak i bolju budućnost. Ne trebamo se svi baviti ratarstvom, nego razviti i povezati prerađivačku i prehrambenu industriju, s onim što naš poljoprivrednik proizvede – istakao je Vulin.

Dao je i veliku zamjerku što se etičkim kodeksom o trgovini pšenicom oštetilo ratare pa se zbog toga plaća veoma niska cijena pšenice, svega 70 lipa po kilogramu.

-Tu istu pšenicu prodajemo i izvozimo van, a onda skupe proizvode od brašna uvozimo. Nije normalno i da kilogram kruha stoji 9 kuna. Moramo pomoći i našim poljoprivrednicima. 550 tisuća podnositelja zahtjeva za legalizaciju iz poljoprivrednih krajeva moraju dobiti legalizaciju za 1 kunu, a ne da ih se izjednačava s legalizacijom vila i velebnih objekata na jadranskoj obali. HDSSB će se zalagati za takvu legalizaciju, da svi mogu konkurirati sredstvima europskih fondova. Cijenu zakupa zemljišta malim poljoprivrednicima cijenu treba smanjiti na cijenu velikih zakupnika, jer se opet pogoduje krupnom kapitalu. U tom smjeru ide i njihov zahtjev za smanjenje PDV na domaću hranu na 5%, jer tako će ta hrana biti konkurentna na tržištu. – dodap je Vulin pozdravljajući smanjenje PDV-a na turizam, ali tu blagodat nižeg poreza opet koriste najrazvijeniji krajevi Hrvatske, Dalmacija, Istra, Zagreb, a najmanje Slavonija i Baranja.

Vulin je istakao i kako turizmu treba uvjetovati da smanjeni porez može koristiti isključivo ako koristi bar 50 posto domaćih proizvoda.

 – Danas je u ponudi puno stranaka i obećanja, no ljudima i žiteljima Slavonije poručujem da dobro razmisle tko je do danas branio interese Slavonije, a tko samo obećavao. Prije šest mjeseci jedino je HDSSB imao amandmane na proračun u kojima je tražio 187 milijuna kuna za projekte u Slavoniji, a da se smanje subvencije brodogradnji. Svi zastupnici drugih stranaka, ali i zastupnici drugih stranaka iz Slavonije, iz 4. i 5. Izborne jedinice glasali su protiv naših amandmana, protiv da sredstva dođu u Slavoniju. Tko se onda jedini bori za Slavoniji, a drugi rade kao stranački poslušnici. Tko to ide po mišljenje u Zagreb i u Metković. Vidjeli smo kako se Metkovci kroz Most, Dalmatinci i Istrani kroz svoje opcije bore za svoj kraj. Slavonci se također moraju izboriti za svoju Slavoniju, a to i nudi ova koalicija – ističe Vulin, koji očekuje da će ovaj program u Slavoniji polučiti pet do šest mandata.

Ruža Tomašić je narodnim jezikom rekla da se previše krade u ovoj Hrvatskoj naglasivši da bi se Hrvatska izvukla iz krize kada bi se samo godinu dana prestalo krasti.

–Kad bi se u Hrvatskoj godinu dana prestalo krasti, Hrvatska bi izašla iz krize, bila bi kao Švicarska. Svi znamo što se radi u državnim tvrtkama. Svi oni koji zlouporabe svoj položaj imaju nekog svog sveca zaštitnika, provedu koji tjedan ili mjesec u istražnom zatvoru, te ih oslobode i oni idu dalje. Nevini dalje rade. Zašto etičko povjerenstvo za praćenje izbora nije prije vidjeli tko sve može biti na listama, jer ima ljudi na listama za koje nema šanse da budu na tim listama – kaže Tomašić koja problem reformi vidi prvo u reformi pravosuđa, što je preduvjet da bi se mogle provesti ostale reforme.

Treba uvesti brojne olakšice za zapošljavanje mladih i poticati da sami mladi kreću u poduzetničke vode i otvaranju vlastitih biznisa, jer nema napretka ako se zapošljava u javnom sektoru i državi. Pitanje koje mnogi olako rješavaju i bacaju cifre od stotina tisuća otvaranja radnih mjesta, brojne druge poticaje, no Tomašić pita odakle novci? Odgovor na to pitanje ne nudi nitko, izbjegavaju ga.

Nositelji liste i kandidati liste koalicije sudjelovali su u jednoj radijskoj emisiji nakon koje su posjetili i aktivno sudjelovali na 22. Požeškoj fišijadi, gdje su se njihovi članovi natjecali u kuhanju najboljeg fiš paprikaša.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: