Dočarana bogata tradicija i baština Požeške kotline (foto galerija)

Autor: DK

VETOVO – Drugu godinu za redom s ciljem očuvanja bogate tradicije i baštine Požeške koja se želi sačuvati od zaborava na prostoru turističkog naselja „Schon blick“ u Vetovu, u organizaciji tjednika “Kronika Požeško-slavonska” održani su 2. Etno susreti i 2. Čvarkijada, na kojoj se manifestaciji okupilo više od 300 sudionika, a koju je posjetilo preko tisuću posjetitelja .

U sklopu Etno susreta organizirana su različita natjecanja, u starim sportovima, pripremi tradicijskih jela, čvaraka, a dočarali su se i stolovi kako su se nekada uređivani u prigodi raznih blagdana na kojima su se našla stara tradicijska jela koja se polako otimaju da ne padnu u zaborav. Organizirana je i Olimpijada starih sportova i to u bacanju kamena s ramena, gađanje strijelom, trčanje u vreći te gađanje kozlice, bacanje potkove i potezanje užeta.

Prelijepim narodnim nošnjama dočarala se i bogata tradicija ovih krajeva ali i onih dijelova izvan Slavonije i Hrvatske, u kojima žive hrvati, a koji su došli živjeti u Slavoniju – Požešku kotlinu. Prosudbena komisija nije imala lak zadatak da među brojnom konkurencijom izabere najstariju nošnju ali i najljepšu djevojku za udaju koja je obučena u narodnu nošnju.

Najbolji tradicijski stol priredilo je KUD „Orljava” iz Pleternice, dok su drugo i treće mjesto podijelili KUD “Požeška dolina” iz Požege i Čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” iz Nove Gradiške.

Najljepšom curom za udaju u izvornoj nošnji proglašena je Matea Krstanović, (Zavičajno KUD „Rama” Pleternica), druga je Valentina Miletić, (KUD “Podvinje”), a treća Marija Gaura (KUD “Orljava” Pleternica).

Najstariju nošnju predstavila je Gabrijela Špoljarić iz Vetova koja je nošnja stara više od 250 godina.

Prema ocjeni stručnog povjerenstva pobjednici 2. Čvarkijade, natjecanja u spravljanju domaćih čvaraka, su majstori KUD-a „Orljava” iz Pleternice dok su drugo i treće mjesto podijelili majstori “Zlatnog luga” iz Požege i Željko Turalija iz Valpova.  Prema ocjeni posjetitelja najbolji čvarci ocijenjeni su od KUD-a “Podvinje”

Nadalje u spravljanju autohtonih jela najbolje je Zavičajno KUD „Rama“, a slijede KUD „Poljadija“ iz Grabarja i Učenička zadruga “CUCURBITA” iz Brestovca. Najboljim pekmezom proglašen je od KUD-a “Orljava” Pleternica dok je za liker nagrada pripala umirovljenicima iz Čaglina.

Posebno su zanimljiva bila natjecanja u starim sportovima. Kod potezanja užeta pobjednik je KUD „Poladija“ iz Grabarja, zatim u gađanju strijelom Robert Kalnak, pobjednik trčanja u vreći  je Gabrijel Horvačanović, Tomislav Martinčić pobjednik je u bacanju potkove, u bacanju kamena s ramena Matej Marinjak te u gađanju kozlice Zlatko Čunović.

Na manifestaciji su se za glazbeni program pobrinule mlade tamburaške snage TS “Poljadija” i TS “Sanjari”.

Urednik „Kronike Požeško-slavonske“ Vladimir Protić uručio je brojne nagrade pobjednicima, a najavljene su ove priredbe i naredne godine.

no images were found

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: