Dočarana bogata tradicija i baština Požeške kotline (foto galerija)

Autor: D.K.

VETOVO – Drugu godinu za redom s ciljem očuvanja bogate tradicije i baštine Požeške koja se želi sačuvati od zaborava na prostoru turističkog naselja „Schon blick“ u Vetovu, u organizaciji tjednika “Kronika Požeško-slavonska” održani su 2. Etno susreti i 2. Čvarkijada, na kojoj se manifestaciji okupilo više od 300 sudionika, a koju je posjetilo preko tisuću posjetitelja .

U sklopu Etno susreta organizirana su različita natjecanja, u starim sportovima, pripremi tradicijskih jela, čvaraka, a dočarali su se i stolovi kako su se nekada uređivani u prigodi raznih blagdana na kojima su se našla stara tradicijska jela koja se polako otimaju da ne padnu u zaborav. Organizirana je i Olimpijada starih sportova i to u bacanju kamena s ramena, gađanje strijelom, trčanje u vreći te gađanje kozlice, bacanje potkove i potezanje užeta.

Prelijepim narodnim nošnjama dočarala se i bogata tradicija ovih krajeva ali i onih dijelova izvan Slavonije i Hrvatske, u kojima žive hrvati, a koji su došli živjeti u Slavoniju – Požešku kotlinu. Prosudbena komisija nije imala lak zadatak da među brojnom konkurencijom izabere najstariju nošnju ali i najljepšu djevojku za udaju koja je obučena u narodnu nošnju.

Najbolji tradicijski stol priredilo je KUD „Orljava” iz Pleternice, dok su drugo i treće mjesto podijelili KUD “Požeška dolina” iz Požege i Čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” iz Nove Gradiške.

Najljepšom curom za udaju u izvornoj nošnji proglašena je Matea Krstanović, (Zavičajno KUD „Rama” Pleternica), druga je Valentina Miletić, (KUD “Podvinje”), a treća Marija Gaura (KUD “Orljava” Pleternica).

Najstariju nošnju predstavila je Gabrijela Špoljarić iz Vetova koja je nošnja stara više od 250 godina.

Prema ocjeni stručnog povjerenstva pobjednici 2. Čvarkijade, natjecanja u spravljanju domaćih čvaraka, su majstori KUD-a „Orljava” iz Pleternice dok su drugo i treće mjesto podijelili majstori “Zlatnog luga” iz Požege i Željko Turalija iz Valpova.  Prema ocjeni posjetitelja najbolji čvarci ocijenjeni su od KUD-a “Podvinje”

Nadalje u spravljanju autohtonih jela najbolje je Zavičajno KUD „Rama“, a slijede KUD „Poljadija“ iz Grabarja i Učenička zadruga “CUCURBITA” iz Brestovca. Najboljim pekmezom proglašen je od KUD-a “Orljava” Pleternica dok je za liker nagrada pripala umirovljenicima iz Čaglina.

Posebno su zanimljiva bila natjecanja u starim sportovima. Kod potezanja užeta pobjednik je KUD „Poladija“ iz Grabarja, zatim u gađanju strijelom Robert Kalnak, pobjednik trčanja u vreći  je Gabrijel Horvačanović, Tomislav Martinčić pobjednik je u bacanju potkove, u bacanju kamena s ramena Matej Marinjak te u gađanju kozlice Zlatko Čunović.

Na manifestaciji su se za glazbeni program pobrinule mlade tamburaške snage TS “Poljadija” i TS “Sanjari”.

Urednik „Kronike Požeško-slavonske“ Vladimir Protić uručio je brojne nagrade pobjednicima, a najavljene su ove priredbe i naredne godine.

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot