Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO BUK: Prošla godina obilježena olujnim nevremenom i štetama na stambenim i gospodarskim objektima

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Protekla je 2023. godina za Dobrovoljno vatrogasno društvo Buk bila karakteristična po brojnim događanjima i aktivnostima. Članovi su u tome sudjelovali najbolje kako su mogli i znali, pritom parirajući svim ugrozama u zoni vlastite odgovornosti, u svrhu što učinkovitijeg sudjelovanja u društvenom i vjerskom životu sredine u kojoj žive-istaknuto je to na godišnjoj 115. redovitoj skupštini, održanoj u mjesnom vatrogasnom domu, koja je okupila brojne članove, gostujuće predstavnike pojedinih DVD-ova, Mjesnog odbora, Područne škole, NK BSK, Društava i udruga, Na sjednici je bio nazočan i mjesni župnik vlč. Željko Volarić.


Podnoseći izvještaj o prošlogodišnjem radu, predsjednik Vinko Jušić podsjetio je nazočne na dugu tradiciju rada i djelovanja Društva, što je svojevrstan jubilej vrijedan spomena. Govoreći o nizu aktivnosti, naveo je među njima sudjelovanje na travanjskoj Roštiljadi u Zarilcu, te na obilježavanju 130. godišnjice DVD-a Kutjevo. U svibnju je grupa članova imala prijem kod županice, u tom mjesecu su proslavili Dan svetog Florijana, njihovog nebeskog  zaštitnika. Sudjelovali su u Tijelovskoj procesiji u Mariji Bistrici, noseći barjak Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, a tradicionalno su bili na združenoj vježbi Vatrogasnog centra Pleternica. Lipanj je bio pun aktivnosti, među kojima treba izdvojiti onu koja se odnosi na pružanje ispomoći JVP Požega za vrijeme poplave  na gradskom području. Bučki vatrogasci pamtit će olujno nevrijeme 19. srpnja, kada su se dogodile  mnoge štete na stambenim i gospodarskim objektima, a stradala je  i njihova župna crkva na kojoj se sada obavljaju popravci i sanacija. Zbog neraspolaganja potrebnom  opremom, izostala je značajnija pomoć mještanima i kolegama iz DVD-a Pleternica, no ipak se jedan njihov operativac pridružio 22. srpnja kao pojačanje pleterničkim vatrogascima.


Tijekom podnošenja izvještaja predsjednik Jušić je napomenuo kako je 11 pripadnika vatrogasnog podmlatka i četvero njihovih voditelja boravilo u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Pritom su im pomogli Grad Pleternica, na čelu s gradonačelnicom, i DVD-ovi Gradac i Pleternica. Govoreći o gašenju požara, predsjednik je naveo protupožarne intervencije, na imanju Bazina te u vrtu obitelji Šutić u Resniku. Vatrogasci su također sudjelovali na jednoj tehničkoj intervenciji kod obitelji Moler.


-Sudjelovali smo lani i na obilježavanju 90. godišnjice DVD-a Djedina Rijeka i 120. godišnjice DVD-a Ruševo, a proslavili smo završetak izgradnje nogostupa kroz naša sela. Aktivni smo bili i tijekom adventa u Pleternici, a kraj godine obilježila je obuka za zvanje vatrogasna mladež, na kojoj je sudjelovalo sedam članova naše  mladeži-naglasio je predsjednik. Dodao je kako je lijepo završena prošla, a tako je započela i ova godina jer je provedeno osposobljavanje članica i članova. Za vatrogasca prve klase osposobljeno je četvero članova te po jedno za vatrogasnog dočasnika i dočasnika prve klase. Time smo povećali broj i operativnu sposobnost naših članova te značajno povećali broj žena u ovome nekada isključivo muškom Društvu-zaključio je Vinko Jušić.


Tijekom skupštine, na kojoj je prisustvovala natpolovična većina od 37 članova, podneseni su izvještaji Upravnog odbora i Nadzornog odbora, o prošlogodišnjem financijskom poslovanju te izvještaj verifikacijske komisije. Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni. Prigodnim pozdravnim riječima obratili su se Dragutin Žnidarec, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, zapovjednik Ivan Novosad u ime županijske Javne vatrogasne  postrojbe, te predstavnici gostujućih DVD-ova i udruga, među kojima i Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajne zajednice KUD-a Rama. 


Gradonačelnica Marija Šarić pohvalno se izrazila o radu bučkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te je uputila čestitke za ostvarene prošlogodišnje aktivnosti i rezultate.
-Prošla godina bila je zaista izazovna jer smo imali veliko nevrijeme, a nitko nije očekivao da se tako što može dogoditi za samo pola sata. Tijekom našega druženja sve smo odradili zajedno, skupili smo glave i izašli još jači. Izazovi su važni da se vidi koliko je važno da se držimo zajedno, da budemo jači i snažniji i da još otporniji idemo dalje. Posebno želim pohvaliti vaš rad s vatrogasnom mladeži koja je naša budućnost i zadaća svih nas da ulažemo u djecu koja nas moraju naslijediti. To pokazujemo svojim primjerom okupljajući ih  oko sebe te im pokazujemo kako se radi za zajednicu i svoga bližnjega i kako se ostavlja trag u naselju u kojem živimo. Opreme i mogućnosti ima sve više, a vrlo je važno naći ljude koji će to znati staviti u korist lokalne i društvene zajednice. Grad Pleternica uvijek će vam biti na raspolaganju i vaša podrška, a planirane aktivnosti ćemo odraditi-poručila je gradonačelnica.


Na skupštini je bila izložena velika skupna fotografija vodstva i članova DVD-a Buk, a dodijeljene su diplome osposobljenim članovima Društva i zahvalnice zaslužnim članovima i gostima. Za zvanje vatrogasna mladež osposobljeno je 6 članova: Leona Lešković, Gabrijela Kuba, Lana Fridrih, Snježana Baketarić, Veronika Bešker i Helena Bešker, a za zvanje vatrogasac 3 člana: Mihaela Damjanović, Mira Vuković i Danijel Majstorović. Za zvanje vatrogasac I. klase diplome su primila 4 člana: Klara Radičević, Martina Majstorović, Ivan Nikolić i Valentin Nikolić, za zvanje vatrogasni dočasnik Andrea Fridrih, a za vatrogasnog dočasnika I. klase Danijel Trčka. Brončane vatrogasne kipiće za zasluge u vođenju vatrogasnog podmlatka i mladeži dobili su voditelji mladeži Andrea Fridrih i Nikola Fiuri.


Zlatni vatrogasni kipići za iskazanu hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama dodijeljeni su Filipu Holjevcu i Karlu Jušiću. Zlatne plakete za poseban doprinos u radu i razvoju društva uručeni su dugogodišnjem predsjedniku DVD-a Buk Vinku Jušiću te dugogodišnjem blagajniku Nikoli Helu.  Plaketa za uspješnu dugogodišnju suradnju uručena je gradonačelnici Mariji Šarić. DVD-ovima Pleternica i Gradac su dodijeljene zahvalnice za pomoć u realizaciji odlaska mladeži u Kamp vatrogasne mladeži u Fažanu 2023. godine.


Tijekom skupštine zapažen nastup imale su članice i članovi mjesnog Kulturno-umjetničkog društva „Svilenka“, a organizirana je zajednička večera na kojoj je molitvu predvodio župnik Željko Volarić. Druženje je u veselom raspoloženju nastavljeno do kasnih večernjih sati.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.