Uz dobre slavonske delicije-kobasica od mesa divlje svinje

Autor: Jelenko Topić

BJELIŠEVAC – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hruška iz Bjeliševca pokraj Kutjeva djeluje više od dva desetljeća, djelatnost im je proizvodnja polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda od svinjskog mesa. Oni posjeduju i vlastite zemljišne površine, te uzgoj svinja u svome dvorištu tako da je prerada mesa zapravo nastavak zaokruženog tehnološkog procesa.

-U proizvodnji su najzastupljeniji domaća slavonska kobasica, zatim tzv. kulenova seka koja je zapravo salama sa nadjevom sličnim kao u kulenu, nadalje nadaleko poznati slavonski kulen i šunka, te ostali proizvodi od svinjskog mesa kao što su krvavice, čvarci, švargli tj. tlačenice, svinjska mast i drugo – kaže nam vlasnik imanja Vjenceslav Hruška dodavši da unazad nekoliko godina spravlja i kobasicu sa mesom divlje svinje. U radu mu pomažu ostali članovi obitelji. Njihovi proizvodi do sada su pokupili brojna priznanja i nagrade ponajviše za vrhunsku kakvoću slavonskog kulena na ocjenjivanjima zvanim Kulenijada u Požegi, Osijeku, Vinkovcima, Orahovici i Otoku, zatim slavonska šunka u Starim Mikanovcima, kulenova seka u Velikoj, švargli u Starom Petrovom Selu i Grabarju itd.

Prije nekoliko godina OPG Hruška započeo je u Gospodarskoj zoni grada Kutjeva izgradnju pogona za preradu, sušenje i zrenje suhomesnatih proizvoda za kojega predstoji kupovina opreme, te završno uređenje.

Zasada OPG Hruška svoje proizvode plasira na obiteljskom imanju u Bjeliševcu (uz državnu cestu Požega-Našice) gdje imaju uređenu kušaonicu za pedesetak osoba, a često se pojavljuju na brojnim glazbenim i običajnim priredbama, sajmovima i u drugim prigodama na području Požeško-slavonske županije, te šire po Slavoniji.

Komentiraj: