Dobra vijest u ovim vremenima – plin je do kraja godine jeftiniji za više od pet postotaka

Autor: Jelenko Topić

Od početka travnja ove godine na snazi su nove cijene plina kako za domaćinstva tako i za gospodarstvo. Primjena te novosti je značajna i u sadašnjem vremenskom razdoblju kada je i potrošnja manja zbog prestanka sezone grijanja.

Na temelju Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) kao mjerodavni regulator je suglasno Metodologiji za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i za zajamčenu opskrbu donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2020. godine te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine.

Ovom Odlukom HERA je odredila gornju granicu cijene: – za referentnu cijenu plina u iznosu od 0,1924 kuna po kilovatsatu. Izmjenom Metodologije za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe promijenjen je varijabilni iznos naknade za opskrbu plinom na iznos od 0,013 kuna po kilovatsatu. Tarifne stavke za uslugu distribucije plina za pojedine tarifne modele i za fiksnu mjesečnu naknadu regulatorna agencija nije mijenjala.

-Međutim, HEP d.d. je kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu donio svoju odluku da referentnu cijenu plina dodatno snizi na iznos 0,1825 kuna po kilovatsatu, tako da je krajnja cijena opskrbe plinom za pojedine tarifne modele manja od dosadašnje cijene za 5,2 posto – stoji u nedavno donesenoj Odluci o novim cijenama prirodnog plina za javnu uslugu opskrbe koja se primjenjuju se na isporuke plina počevši od 1. travnja ove godine do 31. prosinca iste godine.   

Na osnovu takve odluke nadležnog državnog tijela ovo je potpisao dipl. oec. Damir Pećušak, direktor HEP Plina u Osijeku, a na naše traženje uputio nam ga je Davor Guttert, direktor Sektora za opskrbu ove tvrtke.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88