Do kraja godine bez liste čekanja u pleterničkom Dječjem vrtiću “Tratinčica”

U niz pleterničkih projektnih uspješnica svakako ulazi i projekt dogradnje dječjeg vrtića vrijedan više od devet milijuna kuna, kojeg s nestrpljenjem očekuju roditelji čija su djeca na listi čekanja, a kojih je doista nemali broj. Novi objekt već je pod krovom, a gradilište je ovih dana obišla i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić s direktoricom Poduzetničkog centra Marijom Šarić te ravnateljicom vrtića Nikolinom Hačka.

Na području grada Pleternice u realizaciji je 22 projekta vrijednih više od 300 milijuna kuna. Jedan od najznačajnijih je dogradnja Dječjeg vrtića Tratinčica, projekt vrijedan više od devet milijuna bespovratnih kuna pri čemu je Grad Pleternica 7,5 milijuna kuna dobio iz EU fonda za regionalni razvoj, a preostalih 1,5 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo za demografiju i obitelj.  Novi je vrtić sagrađen 2013. godine i u njega se smjestilo 150 djece, uz predškolce koji svakodnevno dolaze u njegove prostore, a s vremenom, stvorena je i “lista čekanja”. Izazov je to kojem se prije pet godina u Pleternici nisu nadali, ali kojem su prišli odgovorno i s puno zadovoljstva. Jer takav izazov potvrda je pozitivnih pomaka na pleterničkom području – i demografskih i gospodarskih, kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

“Imamo listu čekanja s oko 80-ak djece. Zbog potreba roditelja koji rade i koji trebaju kvalitetnu skrb za svoju djecu, odlučili smo se prošle godine krenuti u projekt projektiranja, ishođenja građevinske dozvole i evo, svibanj 2019 godine – objekt je pod krovom. Izvođač radova je Presoflex gradnja iz Požege, vrijednost ugovora na radovima izvođenja i opremanja je preko 9 milijuna kuna. Nadam se kako ćemo koncem ove godine otvoriti vrata našeg dograđenog Dječjeg vrtića za svu djecu koja su na listi čekanja i za njihove roditelje. Najvažnije je da to nisu djeca čiji jedan roditelj radi, to su djeca čija oba roditelja rade i koji su uistinu suočavaju s izazovom da nemaju gdje ostaviti svoju djecu kada idu na radno mjesto. To je pokazatelj da se i gospodarstvo ipak pokrenulo na našem području, da su ljudi zaposleni i da iz tog razloga traže mjesto u vrtiću za svoje dijete,” kaže gradonačelnica.

U postojećem vrtiću je danas sedam odgojnih skupina, oko 150 djece, izvodi se i predškolski odgoj u četiri skupine s oko 70 djece i već sada u pleternički vrtić svakodnevno dolazi 220 djece. U okviru dogradnje otvara se mjesta za još 80 do 100 djece, a pokrenute su i neophodne aktivnosti vezane uz prometnice u tom dijelu grada

” Prije nekoliko dana izdane su lokacijske dozvole za prometnice ovog dijela grada – oko vrtića, izlazak na Ulicu Stjepana Radića te izlazak na Ulicu Matije Gupca. Ovdje je i škola, dolaze četiri puta autobusi, odvoze i dovoze djecu. Ovo je, kako svi znamo “slijepo crijevo” grada Pleternice. Zbog toga, te zbog pojačanog dolaska roditelja na područje dječjeg vrtića, išli smo sada ishoditi lokacijsku dozvolu, a dalje idemo u projektiranje za građevinsku dozvolu prometnica i velikih parkirnih mjesta. Moramo osigurati sigurno prometovanje i parkiralište kako za roditelje tako i za djelatnike koji rade u vrtiću. Njih je sada 20-ak, a kad se otvori i dograđeni dio očekuje se osam do deset novih radnih mjesta. Uz to, ova zona je i mjesto gdje će se grad očekivano širiti s izgradnjom obiteljskih kuća jer ovo je jedna lijepa zona i ove prometnice trebale bi doprinijeti daljnjem razvoju upravo u ovom dijelu grada,” najavila je gradonačelnica. U dograđenom prostoru vrtića smjestit će se još tri odgojne skupine uz dodatni prostor za predškolce, a u sljedećoj fazi u planu je i izgradnja zatvorenog bazena.

0 Comment