Dnevnica 200 kn, radi se osam sati, a posla ima cijele jeseni: „Treba kupiti drva, spremiti zimnicu, a ostane i koja kuna za život“

Autor: D.K.

Sezonski radovi u poljoprivredi već su krenuli. Aktualni su duhan i šljive, a uskoro će krenuti i prve berbe grožđa.
Potražnja za „rabotom“ iz dana u dan je sve veća, a radnika i ove godine, unatoč velikoj nezaposlenosti, nedostaje.

-Bila sam u berbi duhana. Plaćali su nas 25 kuna po satu, a kako imam vlastiti auto i prevozim ostale, dobila sam i 50 kn za gorivo. Nije lako, ali nije ni teško. Da se zaraditi 3-4 tisuće kuna mjesečno što u današnje vrijeme uopće nije loše – kaže nam naša sugovornica.

S prvim berbama grožđa pa sve do kraja jeseni gotovo svakodnevno je u „raboti“. Na taj način, kaže, uspije se pristojno pripremiti za zimu.

-Treba kupiti drva, spremiti zimnicu, a ostane i koja kuna za život. Još sam u snazi i dok me zdravlje bude služilo radit ću – dodaje na kraju.

Dobrog radnika teško je naći. Najbolje je imati stalnu ekipu koji znaju što se od njih očekuje. Dnevnica svake godine pomalo raste i ove je godine 25 kn po satu. Uvijek je onom koji plaća puno, a onom koji dobiva malo, ali najbolje je kad se na kraju posao dobro obavi i svi budu zadovoljni – kaže nam vlasnik OPG-a s veličkog područja koji ovih dana završava berbu šljiva na oko pet hektara voćnjaka.

-Dobar je urod. Lani nismo imali skoro ništa. U ovakvim ekstremnim godinama nikad ne znate što će jesen donijeti. Nije problem platiti ljude ako je cijena na tržištu ok, ali ako morate dati šljivu u bescjenje, onda molite Boga da ste na nuli – kaže naš sugovornik te brzo odlazi s radnicima premještati najlon ispod stabala.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88