Dnevna kretanja ljudi otežava rascjepkanost lokalne samouprave što stvara nepristupačnost – možda nešto treba mijenjati?!

Autor: Jelenko Topić

Provođenje strogih i ograničavajućih mjera Stožera civilne zaštite RH zbog pojave koronavirusa donijelo je mnogim građanima probleme uključujući i one sa kretanjima zbog redovnih i opravdanih obaveza. Mnogi građani su se našli u situacijama teritorijalne nepristupačnosti i rascjepkanosti lokalnih samouprava čime su ostali onemogućeni u svojim uobičajenim dnevnim migracijama.

To su riješili čelnici samouprave u Istri gdje se građani bez propusnica praktički mogu kretati po cijelom području, a takva inicijativa krenula je u susjednoj županiji gdje je gradonačelnik Slavonskog Broda predložio dijelu općina prijedlog Sporazuma o zajedničkoj koordinaciji poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite toga grada i okolnih i općina. Recimo odmah tim prijedlogom je obuhvaćena nekadašnja brodska općina dakle od Lužana do Velike Kopanice.

Sporazumom bi se uspostavila određena integralna i teritorijalna cjelina kako bi se građanima omogućilo slobodno kretanje unutar područja više povezanih jedinica lokalne samouprave bez ishođenja e-Propusnica i time olakšaju građanima svakodnevne migracije. Tako bi Koordinacija Stožera civilne zaštite objedinila bi postojeće sve stožere grada i općina na tom području djelovanja, a činili bi ju čelnici jedinica lokalne samouprave.

Kako sada stvari stoje Požežanin ne može otići u Eminovce bez propusnice, a ovim načinom bi se sve pojednostavilo. Naravno, ako je  nekome stalo do toga da ljudima olakša opravda komunikaciju i pojednostavi svakodnevni život.

U ovdašnjoj situaciji to bi sigurno bilo korisno napraviti za osam općina i gradova na području Požeštine (bivša općina Požega). Neki tvrde da ova situacija nameće i razmatranja o promjeni teritorijalnog ustroja naše zemlje, a vrijeme će pokazati koja su rješenja najbolja jer je mnogo opravdanja za opstanak općina ovog kraja pri čemu su vidljivi pomaci ponajprije na komunalnom, ali sve više i na gospodarskom planu.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88