Djevičanske čvarke spravljaju od leđne slanine prasice koja je djevica!

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO – Među brojnim gastronomskim specijalitetima slavonskih kolinja Kutjevčani imaju jedan svoj. Riječ je o djevičanskim čvarcima koje su ovih dana spravljali mesari i rabota kod Hrvoja Sontakija Cece, poznatog kao Fra Kitokret, čija obiteljska tradicija mesarskog i  kobasičarskog zanata seže još iz 1929. godine kada je ta porodica dobila dozvolu za mesarsku djelatnost.

-Veći komadi leđne slanine su režu u obliku romba, a u srdedini tog komada se izreže rupica- kaže domaćin Ceco kod kojega su spravljali suhomesnate delicije od čak 500 kilograma mesa dodajući da je obavezno da to bude leđna slanina od prasice koja je djevica! Uz najpoznatijeg kutjevačkog mesara i parketara Ivu Pavića pomagali su brojni kumovi, rođaci i prijatelji Sontakijevih.

– Obrađeni komadi leđne slanine stavljaju se u vrelu mast u kojoju je prije toga dodana mljevena paprika tako da djevičanski čvarci dobiju aromu i okus kao pravi specijalitet uz kojega naravno idu ponajbolja kutjevačka vina – kaže u nastavku Ceco.

Ovdje razmišljaju o zaštiti ovog gastronomskog proizvoda kakvog nema na slavonskim prostorima.

Foto: D.Mirković

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: