Djelovanje sestara milosrdnica u Požegi kroz proteklih 150 godina

Autor: Požega Portal

DSC_3009POŽEGA – U prostorijama Katoličke klasične gimnazije u Požegi, u organizaciji Povijesnog društva Požega, održano je predavanje časne sestre Mirne Matić na temu: „Djelovanje sestara milosrdnica u Požegi kroz proteklih 150 godina (1862. – 2012.)“. Sestra Matić je u izuzetno sadržajnom jednosatnom predavanju iznijela niz činjenica kojima je potvrdila važnu ulogu sestara milosrdnica i sve aspekte njihova djelovanja u Požegi u spomenuto vrijeme.

Na početku je podsjetila da Družba sestara milosrdnica djeluje u duhu i karizmi sv. Vinka Paulskog koji je u 17. stoljeću u Parizu utemeljio Družbu otaca Lazarista i Kćeri kršćanske ljubavi. Prvih šest Vinkovih duhovnih kćeri došlo je u Zagreb 05. rujna 1845. godine. U Požegu 16. rujna 1862. godine dolaze prve dvije sestre učiteljice Filomena Massi i sestra Serafina Šipoš. Počele su s radom na Osnovnoj, kasnije i u Višoj djevojačkoj školi koje su djelovale od 1862. do 1945. godine. Ipak, školske godine 1935./36 dolazi do promjene imena Više djevojačke škole u Privatnu žensku građansku školu Matije Antuna Relkovića u Slavonskoj Požegi koje je zadržala sve do kraja svojega postojanja. Od 1934. godine i Osnovna djevojačka škola nosi promijenjeno ime Državna djevojačka osnovna škola Katarine Zrinske.

Sestra Matić istakla je i djelovanje Gospodarsko–domaćinske škole u Požegi (1928. – 1945.), rad sestara milosrdnica u Gradskoj javnoj bolnici smještenoj u Vučjaku i kasnijoj banovinskoj bolnici preko Orljave (1873. – 1944.). Važno je naglasiti doprinos sestara utemeljenju Orfantorija za siromašne đake (1906. – 1948.), Dječjeg zabavišta (1928. – 1945.), Gradske ubožnice (1936. – 1947.) te Internata za djevojčice (1880. – 1949.).

Nakon Drugog svjetskog rata sestre prestaju raditi u školama, bolnicama i ostalim ustanovama, ali njihovo djelovanje zbog toga nije ništa manje važno. Spomenuto je i djelovanje sestara u Župi sv. Leopolda Mandića od njezina utemeljenja 1976. godine do danas, Zajednici sestara u Franjevačkom samostanu (1958. – 1983.) i sestarskom stanu na Varelovcu useljenom 1964. godine. Osnivanjem Požeške biskupije sestre milosrdnice djelovale su u biskupskom ordinarijatu.

U konstruktivnom i poučnom osvrtu na predavanje profesorica Marija Radonić iznijela je i obiteljski primjer vlastite svekrve Anastazije Polašek i njezine sestre Vlaste Polašek. One su bile polaznice škole časnih sestara, što je profesorica i potkrijepila prikazom diplome Marijine kongregacije Anastazije Polašek kao i fotografijom Vlaste Polašek tijekom jedne procesije održane u Sarajevu.

Iako je spomenuto predavanje već održano u Požegi prije tri godine prilikom proslave 150. godišnjice dolaska prvih sestara milosrdnica u Požegu, ponovno je pobudilo zanimanje članova Povijesnog društva Požega kao i ostalih Požežana. Detaljnim i zanimljivim pregledom jedno i pol stoljetne povijesti djelovanja sestara milosrdnica i njihova doprinosa gradu Požegi dan je doprinos i osvjetljavanju povijesti samoga grada, ali i približavanju ove dosad relativno nepoznate teme široj javnosti.

Vjerujemo da će grad Požega nastaviti njegovati povijest, sadašnjost, ali i budućnost rada sestara milosrdnica koje su svojim zapaženim djelovanjem postale neizbrisivim dijelom njegove povijesti i identiteta.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: